Rosół to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów. Przyprawy, jakie zwykle dodaje się do tej zupy to lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Istnieje jeszcze jedna przyprawa, która doda potrawie głębokiego aromatu. Chodzi o goździki.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Przepis na rosół - ta przyprawa idealnie podkreśli jego smak
Aby rosół miał wyrazisty smak i aromat, warto ugotować go na mięsie drobiowym i wołowym. Do tego włoszczyzna, trochę przypraw i obiad gotowy! Oto co trzeba przygotować, żeby przyrządzić smakowitą zupę.
Składniki:
- tuszka kurczaka,
- pół kilo szpondra wołowego,
- kilka marchwi,
- cebula,
- dwie pietruszki,
- pół selera,
- pięć liści laurowych,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- cztery goździki,
- suszony lubczyk,
- kilka ziaren pieprzu,
- pieprz i sól do smaku,
- natka pietruszki.
Jak zrobić rosół o doskonałym smaku i aromacie? Przypraw go goździkami
Rosół będzie miał pełniejszy smak, jeśli dodasz do niego kilka goździków. Zupę można serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Pokrój mięso na mniejsze części, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Powinno gotować się przez około półtorej godziny.
- W tym czasie obierz, umyj i pokrój włoszczyznę. Opal cebulę nad palnikiem i wbij do niej goździki. Dodaj warzywa do przygotowanego mięsnego wywaru. Wsyp resztę przypraw i gotuj wszystko pod przykryciem przez kolejną godzinę. Rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl