Rosół bez tej przyprawy to nie rosół. Koniecznie dodaj ją do zupy, a zyska na smaku i aromacie

Klasyczny rosół jest bardzo uniwersalnym daniem, które sprawdza się w różnych okolicznościach. Co do niego dodać, aby nabrał głębokiego smaku i aromatu? Podpowiadamy, czym warto przyprawiać tę tradycyjną zupę.

Rosół to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów. Przyprawy, jakie zwykle dodaje się do tej zupy to lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Istnieje jeszcze jedna przyprawa, która doda potrawie głębokiego aromatu. Chodzi o goździki.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na rosół - ta przyprawa idealnie podkreśli jego smak

Aby rosół miał wyrazisty smak i aromat, warto ugotować go na mięsie drobiowym i wołowym. Do tego włoszczyzna, trochę przypraw i obiad gotowy! Oto co trzeba przygotować, żeby przyrządzić smakowitą zupę.

Składniki:

  • tuszka kurczaka,
  • pół kilo szpondra wołowego,
  • kilka marchwi,
  • cebula,
  • dwie pietruszki,
  • pół selera,
  • pięć liści laurowych,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • cztery goździki,
  • suszony lubczyk,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • pieprz i sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić rosół o doskonałym smaku i aromacie? Przypraw go goździkami

Rosół będzie miał pełniejszy smak, jeśli dodasz do niego kilka goździków. Zupę można serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Pokrój mięso na mniejsze części, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Powinno gotować się przez około półtorej godziny. 
  2. W tym czasie obierz, umyj i pokrój włoszczyznę. Opal cebulę nad palnikiem i wbij do niej goździki. Dodaj warzywa do przygotowanego mięsnego wywaru. Wsyp resztę przypraw i gotuj wszystko pod przykryciem przez kolejną godzinę. Rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania dodaj soli i pieprzu do smaku.
  4. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: