Dodajesz ocet do ciasta na pączki? Lepiej tego nie rób. Istnieje dodatek, który sprawdzi się o wiele lepiej

Tłusty czwartek już za nami, ale nigdy nie jest za późno, by upiec pyszne, domowe pączki. Jednak, zamiast dodawać do ciasta ocet czy spirytus warto wybrać inny składnik, który podbije znakomity smak karnawałowych słodkości. Słodkie wypieki będą będą dzięki temu jeszcze smaczniejsze.

Gospodynie dodają ocet do pączkowego ciasta od lat. Uczymy się tych kulinarnych nawyków od naszych babć i mam. Dodatek octu czy spirytusu powoduje, że pączki podczas smażenia nie nasiąkają zbytnio tłuszczem, dzięki czemu są leciutkie i puszyste. Czym jednak zastąpić ten składnik?

Co do ciasta zamiast octu? Postaw na owocowy smak

Choć w teorii odrobina octu lub spirytusu nie wpłyną negatywnie na smak domowych słodkości, to łatwo z ilością tych składników przesadzić. Wówczas wypieki mogą faktycznie nie smakować tak dobrze dlatego warto rozważyć dodanie znacznie smaczniejszego dodatku. Zamiast octu wybierz domową, wysokoprocentową nalewkę. Zawartość alkoholu sprawi, że zadziała dokładnie tak samo, jak spirytus lub ocet, jednak owocowy i wyrazisty smak dodadzą pączkom wyjątkowej nuty. Zamiast nalewki dobrym dodatkiem będzie też likier. Słodycz tych alkoholi idealnie nadaje się do ciasta.

Zobacz wideo W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki

Nalewka do pączków? Trzymaj się tych proporcji

Nalewki mimo dobrego smaku mogą niestety ciasto na pączki znacznie rozrzedzić. Z tego powodu powinniśmy zachować odpowiednie proporcje, by alkohol spełnił swoje zadanie i jednocześnie nie wpłynął negatywnie na konsystencję pączkowej masy.

Zasada jest w tym przypadku prosta. Na każde 500 gramów mąki, dodajemy 2 łyżki nalewki lub likieru. Oczywiście warto samodzielnie kontrolować czy ilość alkoholu jest wystarczająca, jednak warto pamiętać o tej regule. Gdy dodamy więcej likieru lub nalewki, ciasto nie tylko może okazać się zbyt rzadkie, lecz po usmażeniu będzie miało zbyt wyraźny, alkoholowy posmak, a nie jest to z reguły efekt pożądany. Odrobina owocowej nalewki w zupełności wystarczy, by subtelnie podkreślić nietypowy smak pączków. Będą znakomite i jedyne w swoim rodzaju. 

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.