Zmiany, jakie wprowadzono na początku 2023 roku dotyczące pozwolenia wprowadzania na rynek mąki z owadów mają na celu przede wszystkim ochronę środowiska naturalnego. Hodowle owadów w porównaniu z tradycyjnymi hodowlami zwierząt nie mają bowiem na nie tak wielkiego wpływu. Które produkty mogą zawierać mąkę ze świerszczy?
Niedługo sklepy na terenie Unii Europejskiej będą mogły posiadać w ofercie produkty z mąki ze świerszczy domowych. W styczniu bieżącego roku została ona dopuszczona do sprzedaży w sektorze spożywczym przez Komisję Europejską.
Mąkę ze świerszczy będzie można znaleźć w produktach takich jak pieczywo, płatki zbożowe, ciastka i paluszki. Warto podkreślić, że na etykietach będą musiały znajdować się informacje dotyczące wykorzystania tego składnika - takie wymogi stawiają przepisy unijne.
O alternatywnych formach żywności mówi się od wielu lat. Już w 2018 roku jadalne owady i produkty, które z nich się wytwarza zostały dopuszczone do sprzedaży w sklepach na terenie Unii Europejskiej. Jest to tak zwana "nowa żywność". Sproszkowane owady dodaje się do różnych produktów, np. do pieczywa, makaronów, ciastek czy zup w proszku.
Z kolei od kilku lat do niektórych produktów dodawane są wyciągi z owadów jako barwnik, który widnieje na produktach pod nazwą E 120. Jest to tzw. czerwony karmin, czyli koszenila. Tego rodzaju dodatek wykorzystuje się m.in. przy produkcji popularnych żelków, dżemów, jogurtów, cukierków i drażetek.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl