Owady w jedzeniu wywołują kontrowersje, ale to wcale nie nowość. Czasem skrywają się pod nazwą barwnika

W styczniu 2023 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego. Mąka z owadów będzie mogła być wykorzystywana do produkcji żywności. Jednak okazuje się, że do niektórych produktów dodawano owady znacznie wcześniej.

Zmiany, jakie wprowadzono na początku 2023 roku dotyczące pozwolenia wprowadzania na rynek mąki z owadów mają na celu przede wszystkim ochronę środowiska naturalnego. Hodowle owadów w porównaniu z tradycyjnymi hodowlami zwierząt nie mają bowiem na nie tak wielkiego wpływu. Które produkty mogą zawierać mąkę ze świerszczy? 

Zobacz wideo Co zrobić w sytuacji, kiedy dziecko je za dużo?

W jakich produktach można znaleźć mąkę ze świerszczy?

Niedługo sklepy na terenie Unii Europejskiej będą mogły posiadać w ofercie produkty z mąki ze świerszczy domowych. W styczniu bieżącego roku została ona dopuszczona do sprzedaży w sektorze spożywczym przez Komisję Europejską.

Mąkę ze świerszczy będzie można znaleźć w produktach takich jak pieczywo, płatki zbożowe, ciastka i paluszki. Warto podkreślić, że na etykietach będą musiały znajdować się informacje dotyczące wykorzystania tego składnika - takie wymogi stawiają przepisy unijne.

Alternatywne formy żywności nie są nowością

O alternatywnych formach żywności mówi się od wielu lat. Już w 2018 roku jadalne owady i produkty, które z nich się wytwarza zostały dopuszczone do sprzedaży w sklepach na terenie Unii Europejskiej. Jest to tak zwana "nowa żywność". Sproszkowane owady dodaje się do różnych produktów, np. do pieczywa, makaronów, ciastek czy zup w proszku. 

Z kolei od kilku lat do niektórych produktów dodawane są wyciągi z owadów jako barwnik, który widnieje na produktach pod nazwą E 120. Jest to tzw. czerwony karmin, czyli koszenila. Tego rodzaju dodatek wykorzystuje się m.in. przy produkcji popularnych żelków, dżemów, jogurtów, cukierków i drażetek.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.