Jajka po turecku - gotowy przepis na obłędne śniadanie. Podaj je z chrupiącym tostem

Śniadanie nie musi być nudne. Najlepszym rozwiązaniem na zjedzenie czegoś pysznego jest przyrządzenie dania na gorąco. Jajka po turecku, przepis na potrawę o kremowym charakterze z dodatkiem aromatycznych ziół.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jajka po turecku, przepis na sycące śniadanie pełne aromatu. Rozwiązanie, które skradnie serce niejednego łasucha. Jak przyrządzić nietypową potrawę o kremowym charakterze? Zwróć uwagę na przyprawy.

Śniadanie, czyli jajka po turecku. Przepis oryginalny

Jajka po turecku to pomysł na śniadanie, kiedy znudzą się nam kanapki lub jajecznica. Przygotowanie zajmie około 15 minut. Wariantów jest wiele, a ostateczny smak zależy od wybranych przypraw. Najważniejsza jest jakość produktów. Dlatego polecamy zakup jaj z wolnego wybiegu. Dzięki temu docenimy serwowaną potrawę i włączymy ją do codziennego menu.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego (gęstego),
  • ząbek czosnku lub sok z jednej cytryny,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka oleju,
  • przyprawa harrisa,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • łyżka tahini (opcjonalnie)
  • świeża kolendra.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajka po turecku. Przepis krok po kroku

  1. Do miski wlewamy jogurt, łyżkę pasty sezamowej zwanej tahini oraz sok z cytryny. Wyciskamy czosnek, wsypujemy pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
  2. W garnku zagotowujemy wodę. Na górę kładziemy miskę, przelewamy do niej przygotowaną wcześniej mieszankę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej. 
  3. Na patelni podgrzewamy olej, wsypujemy przyprawę harrisa. Chwilę smażymy. Wyłączamy. 
  4. Do rondelka wlewamy wodę i łyżkę octu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie za pomocą łyżki mieszamy ją i tworzymy wir. Wbijamy jajko. Gotujemy około trzech minut. 
  5. Czynność powtarzamy z każdym jajkiem z osobna.
  6. Na podgrzanym wcześniej jogurcie układamy jajka. Polewamy olejem z przyprawą. Wierzch posypujemy posiekaną drobno kolendrą.

Jeżeli nie przepadamy za kolendrą, smacznym rozwiązaniem będzie także dodanie szczypioru lub świeżego kopru. Najlepiej smakuje z chrupiącą grzanką lub tostem. Smacznego!

Więcej o: