Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj najsmaczniejszy, domowy pasztet z przepisu babci Anieli

Choć za oknem jeszcze zima, wszyscy czują już nadchodzącą wiosnę. Słychać śpiew ptaków, dni są coraz dłuższe, a w kalendarzu nieubłaganie zbliża się jedno z najważniejszych dla chrześcijan świąt, czyli Wielkanoc. Warto zawczasu przetestować tradycyjne receptury nim postawimy je na świątecznym stole, dlatego jeszcze dziś przygotuj pasztet z przepisu babci. Będzie wyśmienity.

Wielkanoc coraz bliżej dlatego warto powoli rozglądać się za sprawdzonymi i znakomitymi przepisami na tradycyjne potrawy wielkanocne. Święta te nie mogą obejść się bez żurku, jajek, ale również bez domowego pasztetu. Zamiast kupować sklepowe wyroby lepiej samodzielnie przygotować pasztet z przepisu babci Anieli. Jest doskonały w każdym calu i zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1/2 kg boczku surowego,
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej,
  • 20 g masła,
  • 1 bułka pszenna,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 duże cebule,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • woda,
  • olej roślinny,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Aromatyczny pasztet z przepisu babci. Będzie idealny na Wielkanoc

Mięso z łopatki oraz boczek podsmażamy w głębokim garnku na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie zalewamy wodą (tak, by woda jedynie przykryła mięso), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy około 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia co jakiś czas należy sprawdzać ilość wody, by nie przypalić składników. Gdy będzie gotowe należy dokładnie mięso ostudzić.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbkę sparzamy wrzątkiem, a w międzyczasie bułkę pszenną moczymy w misce z wodą. 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie na patelni na łyżce rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. 

Ostudzone, miękkie mięso wraz ze sparzoną wątróbką, podsmażoną cebulą i namoczoną bułką przepuszczamy przez maszynkę. Jeden raz najprawdopodobniej nie wystarczy dlatego warto proces powtarzać, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Do mięsnej masy dodajemy żółtka jaj, a białka ubijamy na sztywną masę, którą także dodajemy do pasztetu. Całość delikatnie łączymy i mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką do smaku. Gotową masę pasztetową przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i osypanych bułka tartą. Pieczemy przez 80-90 minut w 180 st. C grzanie góra dół.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Pasztet będzie znakomity i łatwy do rozsmarowania. Wprost idealny na wielkanocny stół. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: