Ciasto drożdżowe wyrośnie dwa razy szybciej, jeśli zastosujesz ten prosty trik. Zapomnij o tradycyjnej metodzie

Czy naprawdę trzeba czekać prawie dwie godziny na wyrośnięcie drożdżowego ciasta? Oczywiście, że nie. Wystarczy zastosować sprytny patent, który może przyspieszyć cały proces niemal dwukrotnie. Przygotowanie pączków, pizzy czy pysznych bułeczek drożdżowych może być prostsze niż kiedykolwiek.

Wyroby z ciasta drożdżowego choć pyszne, często zniechęcają nas wielogodzinnymi przygotowaniami. Jak się okazuje, wcale nie trzeba czekać godzinami na wyrośnięcie ciasta. Jeśli marzą ci się błyskawiczne słodkości lub znakomita, domowa pizza to wystarczy zastosować ten genialny patent. 

Szwedzkie pierogiSzwedzkie pierogi mogą wywołać zaskoczenie. W Polsce nazywamy je inaczej

Niezawodny patent najlepszych piekarzy

Ten niezwykle prosty trik może z początku wydawać się szalony, jednak faktycznie działa i wiele najlepszych piekarzy w ten sposób przyspiesza i ułatwia swoją pracę. Przygotowane i wyrobione ciasto należy włożyć do wysmarowanej tłuszczem (np. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym) foliówki. Torebkę dobrze wiążemy i pamiętamy, by była odpowiednio duża, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość. Tak przygotowany "pakunek" wystarczy jedynie włożyć do garnka wypełnionego ciepłą, lecz niegorącą wodą. Powinna mieć około 35 st. Celsjusza. Wystarczy jedyne 40-45 minut w kąpieli wodnej i ciasto drożdżowe będzie tak wyrośnięte, jak po 90 minutach w sposób tradycyjny.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto opada? Być może popełniasz ten błąd

Dobrze wyrośnięte ciasto to dopiero początek. Aby wypieki się udały i były naprawdę smaczne, ciasto nie może opaść podczas pieczenia. Jak temu zapobiec? Tak jak podczas wyrabiania i wyrastania, również w trakcie pieczenia niezwykle ważna jest temperatura. Nie należy piec ciasta drożdżowego w temperaturze wyższej niż 180 st. Celsjusza. Dodatkowo nie należy od razu po pieczeniu chłodzić ciasta. Z tego powodu, zamiast od razu wyjmować blaszkę najlepiej zostawić całość na kolejne 15 minut w uchylonym piekarniku.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Krupnik (zdjęcie ilustracyjne)Krupnik, czyli tradycyjne, polskie danie. Przygotuj warzywa w ten sposób

Więcej o: