Serowiec siostry Anastazji zachwyca formą. Przepis jest prosty, ale skład naprawdę bogaty. Po prostu mniam!

Serowiec siostry Anastazji to nietypowa propozycja deseru. Kompozycja smaków jest zaskakująca, ponieważ w skład wchodzi nie tylko ser, ale także wiśnie i kokos. Całość otulona jest mięciutkim biszkoptem.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Rolada serowa siostry Anastazji to połączenie wilgotnego ciasta oraz masy budyniowo-wiśniowej Tego rodzaju deser skradnie serce najbardziej wybrednym łasuchom. Przepis pochodzi z książki "Wielkanoc z siostrą Anastazją."

Serowiec siostry Anastazji. Miękka rolada z pysznym nadzieniem

To, co wyróżnia serowiec siostry Anastazji to rodzaj użytego ciasta. Zazwyczaj sernik kojarzy się z masą twarogową przyrządzaną na cieście ucieranym, kruchym lub drożdżowym, czy biszkopcie. Autorka przepisu złamała jednak nieco powszechne trendy i przygotowała bazę przy użyciu twarogu, a krem zrobiła z wiśni i budyniu. Odmienna jest także forma podania. Ciasto zwiniemy w roladę, dzięki czemu zyska wyjątkowy wygląd.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 300 g zmielonego twarogu półtłustego,
  • 150 g cukru pudru,
  • 12 łyżek mleka,
  • 4 żółtka
  • 12 łyżek oleju,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa wiśniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 słoiki wiśni w syropie,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Polewa kokosowa:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz twaróg. Zagniatamy jednolite ciasto. Następnie stopniowo wlewamy mleko i olej. Wyrabiamy.
  2. Przygotowujemy masę. Wiśnie odsączamy z syropu, dolewamy wodę, aby uzyskać 500 ml całości. Odlewamy pół szklanki i wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
  3. Pozostałą część syropu doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy budyń i gotujemy przez około trzy minuty, nieustannie mieszając. 
  4. Do ugotowanego budyniu wrzucamy wiśnie i mieszamy.
  5. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy.
  6. Na każdą z rozwałkowanych części ciasta wykładamy wiśniowy krem i zwijamy w rolady.
  7. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier.
  8. Rolady smakujemy rozbitym jajkiem oraz polewamy wiórkami z masłem.
  9. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Obie rolady przenosimy na formę i wsuwamy do piekarnika.
  10. Ciasto pieczemy około 50 minut w opcji góra dół, w temperaturze 180 st. C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.