Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Rolada serowa siostry Anastazji to połączenie wilgotnego ciasta oraz masy budyniowo-wiśniowej Tego rodzaju deser skradnie serce najbardziej wybrednym łasuchom. Przepis pochodzi z książki "Wielkanoc z siostrą Anastazją."
Serowiec siostry Anastazji. Miękka rolada z pysznym nadzieniem
To, co wyróżnia serowiec siostry Anastazji to rodzaj użytego ciasta. Zazwyczaj sernik kojarzy się z masą twarogową przyrządzaną na cieście ucieranym, kruchym lub drożdżowym, czy biszkopcie. Autorka przepisu złamała jednak nieco powszechne trendy i przygotowała bazę przy użyciu twarogu, a krem zrobiła z wiśni i budyniu. Odmienna jest także forma podania. Ciasto zwiniemy w roladę, dzięki czemu zyska wyjątkowy wygląd.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 300 g zmielonego twarogu półtłustego,
- 150 g cukru pudru,
- 12 łyżek mleka,
- 4 żółtka
- 12 łyżek oleju,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa wiśniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 2 słoiki wiśni w syropie,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Polewa kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych,
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sernik siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
- Do wysokiej misy przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz twaróg. Zagniatamy jednolite ciasto. Następnie stopniowo wlewamy mleko i olej. Wyrabiamy.
- Przygotowujemy masę. Wiśnie odsączamy z syropu, dolewamy wodę, aby uzyskać 500 ml całości. Odlewamy pół szklanki i wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
- Pozostałą część syropu doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy budyń i gotujemy przez około trzy minuty, nieustannie mieszając.
- Do ugotowanego budyniu wrzucamy wiśnie i mieszamy.
- Gotowe ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy.
- Na każdą z rozwałkowanych części ciasta wykładamy wiśniowy krem i zwijamy w rolady.
- Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier.
- Rolady smakujemy rozbitym jajkiem oraz polewamy wiórkami z masłem.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Obie rolady przenosimy na formę i wsuwamy do piekarnika.
- Ciasto pieczemy około 50 minut w opcji góra dół, w temperaturze 180 st. C.