Ranking najlepszych ciastek świata. Na liście nie zabrakło polskiego akcentu. Polski laureat ma 700 lat

Rozstrzygnięto ranking najlepszych ciastek na świecie. Chociaż podium należy do intrygujących i mało znanych w naszym kraju przysmaków rodem z Algierii, nie zabrakło miejsca także na rodzime rarytasy. Na trzydziestym miejscu znalazł się wyjątkowy polski przepis, który liczy 700 lat.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasta, ciasteczka i wypieki w najróżniejszych postaciach to prawdziwy raj dla podniebienia. Aby nieco ułatwić poruszanie się po światowych słodkościach, powstał ranking 100 najlepszych smaków. Chociaż podium nie należy do Polski, polski akcent pojawił się w pierwszej trzydziestce zestawienia.

Najlepsze ciastka z całego świata. Tak wygląda ranking kruchych słodkości 

"Taste Atlas" zaledwie kilka dni temu opublikował kolejny ranking wprost z kulinarnego świata. Tym razem wybrano 100 najlepszych kruchych ciasteczek z najrozmaitszych zakątków globu. Podium należy do przysmaku z Algierii - to ciastka o tajemniczej nazwie makroud el louse. Drugie miejsce to argentyńskie alfajores z kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Trzecie miejsce należy z kolei do melomakarona, czyli greckiego specjału o korzennych nutach z dodatkiem orzechów i cytrusów.

Na liście nie zabrakło także akcentu rodem z Polski. Na 30 miejscu znalazł się bowiem przysmak z miasta Kopernika, czyli toruńskie pierniczki. Ciasteczka to prawdziwy, lokalny rarytas, a tradycja wypieku tych wyjątkowych słodkości liczy sobie już 700 lat.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Toruńskie pierniki - historia, smak i ciekawostki 

Toruńskie pierniczki są znane w kraju i nie tylko. W rankingu gościły tuż obok słodkości ze Szwajcarii, Włoch czy Francji. Historia naszych rodzimych ciasteczek sięga średniowiecza - najstarsze wzmianki o toruńskim piernikarstwie pochodzą bowiem z XIV wieku.

Dlaczego te ciastka są tak wyjątkowe? Wytwarza się je z mąki, cukru, masła, korzennych przypraw i dobrej jakości miodu. Ważne są jednak proporcje i tradycyjna metoda wyrabiania ciasta. Co więcej, im dłużej leżakują, tym lepiej. Wraz z upływem czasu pierniki robią się bowiem miękkie i aromatyczne.

To jeszcze nie wszystko. Z toruńskimi pierniczkami wiąże się pewna legenda. Mówi ona o córce lokalnego piekarza - Katarzynce, która miała usłyszeć od pszczół, małą podpowiedz dotyczącą wyrobu słodkości. Owady poleciły jej dodanie do masy na pierniki słodkiego miodu. To właśnie ten składnik miał wyróżniać pierniki i przynieść im sławę na całą Europę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.