Czym właściwie są pierniczki Lebkuchen? Chodzi o słodkie ciastka z wyraźną korzenno-miodową nutą. Ceni się je za delikatny smak, są lekko ciągnące i rozpływające się w ustach. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich pierników nie wymagają długotrwałego leżakowania. Jednocześnie warto dodać, że są częścią niemieckiej tradycji kulinarnej okresu Bożego Narodzenia. Nie do końca wiadomo skąd wzięła się nazwa, ale sam wypiek ma niezwykle długą tradycję. Przyjmuje się, że po raz pierwszy Lebkuchen wypiekali mnisi we Frankonii. Miało to miejsce w końcu XIII w. Obecnie przygotowuje się Lebkuchen w zróżnicowanych wariantach. Duże znaczenie mają w tym przypadku różnice regionalne.
Dlaczego warto przygotować pierniki niemieckie na Boże Narodzenie? Przede wszystkim mogą zaskakiwać ciekawą konsystencją i smakami, które nie są typowe dla tradycyjnych pierników. Dodatkowo zaletą jest czas dojrzewania takich ciastek: typowe pierniki potrzebują poleżeć o wiele dłużej. Jeśli więc zapomnimy o przygotowaniu takich ciasteczek, to dzięki Lebkuchen mamy możliwość szybkiego nadrobienia straconego czasu.
Jak prezentuje się przepis na pierniki po niemiecku? Przygotowanie nawet 60 sztuk nie jest ani trudne, ani nie wymaga wyszukanych składników. Do najważniejszych ingrediencji należą:
Jak przygotować pierniczki Lebkuchen? Przepis wcale nie jest trudny. Należy zacząć od połączenia ze sobą suchych składników zawartych w recepturze. Chodzi o mąkę, migdały, sodę, ale także cynamon, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Następnie trzeba drobno posiekać kandyzowane owoce, w rondlu zaś rozgrzać mleko i masło, które musi się rozpuścić. Nie wolno zapominać o mieszaniu po to, by całość się nie przypaliła. Dodajemy miód i odstawiamy masę do przestygnięcia.
Kiedy masa złożona z mleka, masła i miodu jest już tylko lekko ciepła, należy połączyć ją z suchymi składnikami i posiekanymi drobno kandyzowanymi owocami. Całość wyrabiamy przy użyciu miksera do momentu, w którym wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Powinna ona całkowicie ostygnąć.
Pierniki należy piec w temperaturze 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Kulki z ciasta powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, następnie należy je spłaszczyć. Ciasto będzie rosnąć podczas pieczenia i dlatego trzeba pozostawić mu sporo wolnego miejsca po to, by pierniczki wyszły kształtne.
Pierniczki Lebkuchen powinny być pieczone w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Następnie muszą przez kilka minut stygnąć. Po ostygnięciu można zabrać się za lukrowanie. Lebkuchen przechowuje się w zamkniętym pojemniku.
Zobacz też: Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością