Duńskie ciasteczka świąteczne - ich upieczenie wymaga niewielkiej liczby składników, a smak jest niepowtarzalny

Duńskie ciasteczka świąteczne mogą być bardzo przyjemnym bożonarodzeniowym akcentem. Najbardziej znane są te maślane, ale można je piec w innych wersjach. Doskonale nadają się na świąteczny prezent.

Duńskie ciasteczka w różnych wydaniach

Duńskie ciasteczka to prosty i smaczny deser, który wiele osób doskonale zna: chodzi o maślane ciastka sprzedawane często w charakterystycznych puszkach. W podstawowej wersji ten niepozorny deser może nas ucieszyć maślanym smakiem. Występuje jednak także w innych wariantach: z marcepanem, imbirem, przyprawami korzennymi, a nawet z pieprzem. 

Warto przy tym wspomnieć o duńskiej filozofii życia, czyli hygge. To charakterystyczne dla tego kraju umiłowanie wygody, prostych rozwiązań, równowagi, cieszenia się sobą i relacjami z innymi. Hygge przejawia się także w kuchni: chociażby właśnie przez smakowanie prostych, ale bardzo dobrych ciasteczek. Chwila przyjemności może być szczególnie cenna właśnie podczas Bożego Narodzenia.

Ciastka duńskie w puszce na Boże Narodzenie - także upieczone samemu

Ciastka duńskie w puszce na Boże Narodzenie? Oczywiście można kupić gotowy produkt. Na rynku dostępne są zresztą słodycze pochodzące faktycznie od duńskich producentów. Pamiętajmy jednak o tym, że takie ciasteczka są stosunkowo prostym deserem. Ich upieczenie wymaga niewielkiej liczby składników, nie potrzeba także do tego wielkiego talentu kulinarnego. Przygotowanie tego deseru na Boże Narodzenie może więc być doskonałym pomysłem. 

Zobacz wideo Świąteczne ciasteczka

Duńskie ciasteczka maślane - jak zrobić?

Jak przygotować duńskie ciasteczka maślane? Należy zacząć od zgromadzenia odpowiednich składników w wymaganych ilościach. Należy zaopatrzyć się w:

  • mąkę pszenną tortową - 3 szklanki;
  • masło - 1 kostkę;
  • śmietanę 12 - 1/4 szklanki;
  • żółtka - 4;
  • cukier - 1 szklankę;
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie;
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki;
  • szczypta soli;
  • cukier do posypania ciastek;
  • papier do pieczenia;
  • foremki.

Jak przygotować duńskie ciasteczka maślane? Pierwszym krokiem będzie połączenie mąki z proszkiem do pieczenia. Powinny się znaleźć na stolnicy razem z roztartym na wiórki lub posiekanym masłem. W środku należy utworzyć dołek i wbić do niego żółtka jajek, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrabiać aż do momentu, w którym osiągnie się jednolitą konsystencję. 

Wyrobione ciasto trzeba uformować w kulę. Następnie wkłada się je w folię i chłodzi przez ok. godzinę w lodówce. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik zaś rozgrzać do temperatury 220 stopni C. 

Ciasto trzeba wyjąć z lodówki i podzielić na części. Rozwałkowuje się je na stolnicy obsypanej mąką. Powinno mieć grubość ok. 1 cm. Do wykrawania interesujących kształtów możemy wykorzystać foremki o świątecznych kształtach. 

Wykrojone ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jajka i obsypujemy grubym cukrem. Ciastka powinny piec się ok. 15 min. 

Duńskie ciasteczka maślane w puszce na prezent

Po upieczeniu słodycze nadają się do konsumpcji, ale dzięki szczelnemu zamknięciu można je przechowywać dłuższy czas. Dodatkowo duńskie ciasteczka maślane w puszce mogą być stylowym prezentem. Warto dobrać do nich takie opakowanie, które nawiązuje do świątecznej tematyki. 

Zobacz też: Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością

Więcej o:
Copyright © Agora SA