• Link został skopiowany

Kruche ciasteczka świąteczne Ewy Wachowicz. Przygotuj ciastka według przepisu z programu "Ewa gotuje"

Kruche ciasteczka świąteczne Ewy wachowicz mogą stać się hitem na Twoim świątecznym stole. Wielkimi krokami zbliżają się święta, wypróbuj zatem już dziś przepis na kruche ciasteczka świąteczne. Łatwe do zrobienia i pyszne do zjedzenia. Sprawdzą się jako dodatek do świątecznej herbaty czy porannej kawy.
Ciasteczka świąteczne mogą być przygotowane kilka dni wcześniej.
zdjęcie ilustracyjne/ Ksenia Shestakova, iStock

Kruche ciasteczka na święta - sprawdź jak robi je Ewa Wachowicz

Kruche ciasteczka świąteczne Ewy Wachowicz to tylko jedne z wielu sprawdzonych przepisów należących do jednej z najbardziej rozpoznawalnych kobiet w naszym kraju. W programie "Ewa gotuje" systematycznie dzieli się ona z widzami świetnymi recepturami, które warto samodzielnie odtwarzać we własnej kuchni. Poznajcie przepis na kruche ciasteczka na święta według Ewy Wachowicz. Wystarczy zaledwie kilka składników aby je przygotować. Gwarantujemy, że będziecie częściej wracać do tego przepisu.

Składniki: 240 g mąki pszennej, 60 g cukru, 140 g masła, 2 jajka rozmiar M, powidła, cukier rafinada

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę przesiewamy dwukrotnie na stolnicę i łączymy ją z krojonym, zimnym masłem. Dodajemy cukier i mieszając robimy kopczyk, a następnie dołeczek, do którego wbijamy żółtka. Wszystko zagarniamy razem.
  2. Z gotowego, gładkiego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do woreczka, a następnie umieszczamy w lodówce na 10 – 15 minut.
  3. Po upływie wskazanego czasu rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką, a następnie przy użyciu świątecznych foremek wykrawamy ciastka. Umieszczamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  4. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
  5. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  6. Gdy ciastka wystygną możemy je posmarować powidłami.
Zobacz wideo Świąteczne ciasteczka

Kruche ciastka na święta - podaruj bliskiej osobie słodki prezent

Kruche ciastka na święta to przede wszystkim pyszna, słodka przekąska, która w towarzystwie ciepłego mleka czy herbaty smakuje idealnie, ale uwaga – takie ciasteczka będą też świetnym prezentem dla bliskiej nam osoby. Żaden prezent nie sprawia tyle radości co ten, w którego przygotowanie wkłada się całe serce. Takim właśnie podarunkiem mogą być kruche ciasteczka, które możemy przyrządzić wcześniej, a na dzień przed świętami przełożyć je dżemem. Należy tylko pamiętać, aby ciasteczka dobrze wystudzić po upieczeniu i przechować je w słoiku lub puszce. Warto także aby dżem, którego będziemy używać do przekładania ciasteczek był dobrze wysmażony i bez dodatku żelatyny – najlepiej taki, który był robiony przez nasze babcie. Taki słodki upominek najlepiej smakuje przy wspólnej, gorącej kawie.

Przygotowanie ciasteczek świątecznych może przynieść mnóstwo radości.
Przygotowanie ciasteczek świątecznych może przynieść mnóstwo radości.zdjęcie ilustracyjne/ Ridofranz, iStock

Kruche ciasteczka na święta Bożego Narodzenia - przepisy i wykonanie

Jak zrobić kruche ciasteczka na święta Bożego Narodzenia? Podajemy przepisy i podpowiadamy jak je przygotować krok po kroku. Do zrobienia tych pysznych ciasteczek potrzebne będą:

  • 250 g mąki, 2 jajka, 100 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru, aromat waniliowy (opcjonalnie: cukier puder lub dżem).

Przygotowanie:

  1. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy aby zmiękło.
  2. Suche składniki mieszamy razem w misce - dodajemy masło, jajka i zagniatamy, aż powstanie gładka masa o konsystencji plasteliny.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - w połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku.
  4. Ciastka pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180°C. Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem i przykrywamy ciastkiem z dziurką oraz posypujemy cukrem pudrem.

Świąteczne kruche ciasteczka – jak zrobić kruche ciasto?

Sekretem świątecznych kruchych ciasteczek jest nie tylko ich smak, ale przede wszystkim ciasto, które musi być "odpowiednio kruche". Co to znaczy? Poznaj zasady, których warto przestrzegać przy przygotowywaniu kruchego ciasta aby było takie jak trzeba.

  1. Do kruchego ciasta wykorzystujemy tylko żółtka, ponieważ białko może powodować twardnienie.
  2. Absolutnie nie należy używać miękkiej margaryny do kanapek czy "mixu" masła i oleju. Najlepsze jest prawdziwe masło – 82% tłuszczu. Dodatek smalcu zamiast części masła bardzo poprawia kruchość ciasta.
  3. Najlepszą mąką jest zwykła pszenna o małej zawartości glutenu, większej kruchości ciastu nada mąka krupczatka.
  4. Proporcje do kruchego ciasta to 2:1 (stosunek mąki do tłuszczu).
  5. Ciasto kruche lubi mały dodatek kwaśnej śmietany – dzięki temu staje się ciastem półkruchym. Jeśli już zdecydujemy się na dodatek wody, to pamiętaj, aby była ona zimna.
  6. Przy kruchym cieście najlepiej stosować cukier puder.
  7. Ciasto kruche wyrabiamy krótko i szybko, najlepiej w robocie. Oczywiście możemy też wyrobić je ręcznie, natomiast wtedy należy je wyrabiać bardzo sprawnie i możliwie najkrócej, gdyż ciasto kruche nie lubi ciepła rąk. Długie wyrabianie powoduje, że ciasto po upieczeniu będzie zbyt twarde.

Zobacz też: Ciasteczka świąteczne. Przepisy, które osłodzą Ci święta

Więcej o: