Święconka. Jak przygotować tradycyjną święconkę? Co musi się w niej znaleźć?

Święconka to pokarmy, które wierni przynoszą w Wielką Sobotę do kościoła, aby je poświęcić. Następnie produkty te trafiają na wielkanocny stół - zgodnie z tradycją należy je spożyć z rodziną w trakcie niedzielnego śniadania. Sprawdź, co zrobić, by koszyczek był piękny i pełen świątecznych pyszności!

Święconka - czym właściwie jest?

Święconka to nazwa dla przygotowanych do poświęcenia pokarmów takich, jak np. jajko, kiełbasa, chleb, ciasto. Czynności te przeprowadza się w kościołach w Wielką Sobotę. Wierni przynoszą wówczas do swoich kościołów koszyczki, w których znajdują się tradycyjne pokarmy, ale także coraz częściej można w nich znaleźć także dekoracyjne zajączki czy kurczaczki, słodycze, pisanki etc.

Z czego może się składać święconka wielkanocna?

Część potraw ma charakter tradycyjny, a część pomysłów na zawartość koszyczków, zmieniała się z upływem czasu. Święconka wielkanocna powinna zawierać:

  • jajka, które symbolizują nowe życie
  • figurkę baranka, który wykonany jest z cukru, czekolady, ciasta lub chleba
  • chleb - albo w formie wypieczonego mikro bochenka, albo w formie ukrojonych kromek
  • wędlinę, a zwłaszcza białą kiełbasę. 
  • sól i pieprz, a także chrzan.

Częstym elementem święconki jest też babka wielkanocna również w postaci maleńkiego ciasta lub też kawałka ukrojonego z większego wypieku.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Z czego powinien być wykonany koszyczek na święconkę?

Przyjmuje się, że koszyczek na święconkę wykonany jest z reguły z wikliny lub bukszpanu. Jego wnętrze zaś wyłożone jest lnianą serwetą. Kolor plecionki bywa różny - można znaleźć jasno brązowe, ciemne, ale też malowane np. na biało. Wielkość koszyka zależy od naszych preferencji. Warto jednak pamiętać, że ma on charakter symboliczny i nie musi być ogromny, ponieważ umieszczone tam potrawy nie mają stanowić całego posiłku, a jedynie element tradycyjnego śniadania, przy którym dzieli się święconymi pokarmami tak, jak w okresie świąt Bożego Narodzenia, opłatkiem.  

Jak ozdobić koszyczek ze święconką?

Tutaj wiele zależy od naszej fantazji oraz umiejętności plastycznych. Najbardziej tradycyjną formą jest biała serweta, która już sama w sobie może być dekoracyjna. Jej brzegi mogą być np. haftowane lub zdobione w inny sposób. Może być ona naciągnięta na brzegi koszyka gumką, ale też fantazyjnie umarszczona na brzegach, robiąc dekoracyjną falbanę. W jej brzegi można powtykać drobne gałązki bukszpanu. Niektóre koszyki mają też ozdobne uchwyty, które uplecione są w taki sposób, że można dodatkowo w ich misterną siateczkę wpleść kwiaty, wstążki, listki wybranych roślin itp. Można również użyć perełek i innych ozdób, które podkreślą urok wplecionych roślin. Koszyczek ze święconką będzie też pięknie wyglądał, gdy do zdobienia użyje się bazi, czyli puchatych kwiatostanów np. wierzby. Pojawiają się one właśnie w okresie Świąt Wielkanocnych i stanowią cudowny dodatek również do świątecznych palemek. Oczywiście piękną ozdobą, zwłaszcza gdy wykonana jest własnoręcznie, jest pisanka. Kolorowe koszyczki podobają się zwłaszcza dzieciom, które chętnie uczestniczą w ich zdobieniu.

Co wkładamy do święconki? Tradycja na pierwszym miejscu

To, co wkładamy do święconki, zależy od ogólnie przyjętej tradycji w naszym regionie i w rodzinie oraz od naszych własnych preferencji. Najpowszechniej wkładanymi rzeczami są jajka, chleb, wędlina, sól, pieprz, babka wielkanocna. Następnie wspomniane już figurki baranka lub też zajączka wielkanocnego. Jajka czasem są w formie obranych jajek na twardo, a czasem w formie kolorowych pisanek, które obierać będą goście samodzielnie podczas świątecznego posiłku. Ciasto to zwykle babka wielkanocna, ale może też być np. mazurek czy inne wybrane. Nie ma jednak przeszkód, by w koszyczku znalazł się np. ser. Ważne, by zachować umiar i pamiętać, że święconka ma charakter symboliczny.

Zobacz też: Wielkanoc: co powinien zawierać koszyczek wielkanocny? Podpowiadamy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.