Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Z dodatkiem specjalnego farszu będą miały wyjątkowy smak i znikną ze stołu w okamgnieniu. Siostra Anastazja przygotowuje go z dodatkiem majonezu, pietruszki, czosnku i żółtego sera.
Zobacz wideo Jak się pozbyć kamienia z kabiny prysznicowej? Oto domowy sposób bez detergentów
Kotlety schabowe siostry Anastazji z farszem to oryginalne danie
Składniki:
- kilogram schabu bez kości lub fileta drobiowego,
- dwa jajka,
- dwie duże cebule,
- cztery ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera,
- pęczek pietruszki,
- majonez,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Farsz do kotletów przygotujesz w kilku prostych krokach
Kotlety z farszem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to nałożenie farszu na gotowe kotlety i zapieczenie ich w piekarniku. Drugi to rozbicie większych płatów mięsa, nałożenie do nich farszu, panierowanie i smażenie kotletów.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój, dopraw solą, pieprzem i rozbij na kotlety.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Zeszklij cebulę na patelni. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj do niej starty żółty ser, posiekaną pietruszkę, dwie łyżki majonezu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Farsz dopraw solą i pieprzem tak, aby miał wyrazisty smak.
- Przygotowane wcześniej kotlety panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, aż będą miały złocistą barwę.
- Kotlety przełóż na blachę z papierem do pieczenia i nakładaj na wierzch farsz z sera, majonezu i cebuli. Zapiecz kotlety w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około dziesięć minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl