Kotlety schabowe siostry Anastazji z niezwykłym dodatkiem. Proste rozwiązanie podrasuje obiad

Jak podrasować kotlety schabowe? Co zrobić, żeby miały jeszcze lepszy smak? Siostra Anastazja dodaje do nich specjalny farsz przygotowany z żółtego sera, majonezu i cebuli. Dzięki niemu można stworzyć wyjątkowo smaczne danie.

Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Z dodatkiem specjalnego farszu będą miały wyjątkowy smak i znikną ze stołu w okamgnieniu. Siostra Anastazja przygotowuje go z dodatkiem majonezu, pietruszki, czosnku i żółtego sera.   

Zobacz wideo Jak się pozbyć kamienia z kabiny prysznicowej? Oto domowy sposób bez detergentów

Kotlety schabowe siostry Anastazji z farszem to oryginalne danie 

Składniki:

  • kilogram schabu bez kości lub fileta drobiowego,
  • dwa jajka,
  • dwie duże cebule,
  • cztery ząbki czosnku,
  • kawałek żółtego sera,
  • pęczek pietruszki,
  • majonez,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Farsz do kotletów przygotujesz w kilku prostych krokach

Kotlety z farszem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to nałożenie farszu na gotowe kotlety i zapieczenie ich w piekarniku. Drugi to rozbicie większych płatów mięsa, nałożenie do nich farszu, panierowanie i smażenie kotletów.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój, dopraw solą, pieprzem i rozbij na kotlety.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę, a natkę pietruszki posiekaj.
  3. Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. Zeszklij cebulę na patelni. Pozostaw do przestudzenia. Dodaj do niej starty żółty ser, posiekaną pietruszkę, dwie łyżki majonezu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Farsz dopraw solą i pieprzem tak, aby miał wyrazisty smak. 
  6. Przygotowane wcześniej kotlety panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, aż będą miały złocistą barwę.
  7. Kotlety przełóż na blachę z papierem do pieczenia i nakładaj na wierzch farsz z sera, majonezu i cebuli. Zapiecz kotlety w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około dziesięć minut. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.