Zupa szczawiowa. Pomysł na znakomite danie. Dodaj do niej te składniki, a będzie palce lizać

Zupa szczawiowa będzie doskonałym pomysłem na wiosenny obiad. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Ważne jest, aby dobrze ją doprawić solą i pieprzem. Oprócz tego do zupy koniecznie należy dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Zupa szczawiowa to idealny pomysł na wiosenne danie. Szczaw to roślina, która ma działanie zdrowotne. Zawiera duże ilości witaminy C, pomaga łagodzić objawy przeziębienia, dlatego dobrze jest zawrzeć go w diecie. Jak przyrządzić zupę szczawiową? Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić na gotującą się wodę.

Zobacz wideo Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę

Przepis na zupę szczawiową. Danie pełne witamin i dobrego smaku

Przygotowanie zupy szczawiowej nie jest trudne, ale może zająć około dwóch godzin. Do jej przyrządzenia będą potrzebne m.in. ziemniaki, żeberka wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, marchew, seler i pietruszka.

Obcokrajowiec przetestował polskie jedzenie Obcokrajowiec przetestował polskie specjały. Te zasmakowały mu najbardziej

Składniki:

  • pół kilo świeżego szczawiu,
  • dwa litry wody,
  • pół kilo ziemniaków,
  • pół kilo żeberek wieprzowych,
  • dwa skrzydełka z kurczaka,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • łyżeczka soli
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • śmietana 18 proc.,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo. 

Zakwas na żurek Ewy Wachowicz Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz ma na to sprytny i zdrowy sposób

Ta wiosenna zupa sprawdzi się w Wielkanoc

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mięso w dwóch litrach wody.
  2. Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Do gotującego się mięsa przełóż przygotowane, pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler.
  4. Dopraw całość solą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  5. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejną godzinę.
  6. W tym czasie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę.
  7. Oczyść i umyj dokładnie szczaw, odetnij ogonki. Posiekaj go drobno i dodaj do gotującej się zupy razem z ziemniakami.
  8. Ugotuj jajka na twardo.
  9. Kiedy ziemniaki zmiękną, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Zupę można zaprawić śmietaną z mąką.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: