Zupa szczawiowa to idealny pomysł na wiosenne danie. Szczaw to roślina, która ma działanie zdrowotne. Zawiera duże ilości witaminy C, pomaga łagodzić objawy przeziębienia, dlatego dobrze jest zawrzeć go w diecie. Jak przyrządzić zupę szczawiową? Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić na gotującą się wodę.
Zobacz wideo
Porzucił psa na oczach policjanta! Mundurowy uratował zwierzę
Przepis na zupę szczawiową. Danie pełne witamin i dobrego smaku
Przygotowanie zupy szczawiowej nie jest trudne, ale może zająć około dwóch godzin. Do jej przyrządzenia będą potrzebne m.in. ziemniaki, żeberka wieprzowe, skrzydełka z kurczaka, marchew, seler i pietruszka.
Składniki:
- pół kilo świeżego szczawiu,
- dwa litry wody,
- pół kilo ziemniaków,
- pół kilo żeberek wieprzowych,
- dwa skrzydełka z kurczaka,
- dwie marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- łyżeczka soli
- trzy liście laurowe,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- śmietana 18 proc.,
- łyżeczka mąki pszennej,
- kilka jajek ugotowanych na twardo.
Ta wiosenna zupa sprawdzi się w Wielkanoc
Przygotowanie:
- Zagotuj mięso w dwóch litrach wody.
- Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do gotującego się mięsa przełóż przygotowane, pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę oraz seler.
- Dopraw całość solą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejną godzinę.
- W tym czasie obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę.
- Oczyść i umyj dokładnie szczaw, odetnij ogonki. Posiekaj go drobno i dodaj do gotującej się zupy razem z ziemniakami.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Zupę można zaprawić śmietaną z mąką.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl