Przepis na barszcz biały, który oczaruje gości i rodzinę. Z pewnością poproszą o dolewkę

Już niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować przepis na doskonały barszcz biały, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Oto jak ugotować tę tradycyjną zupę.

Mało kto wyobraża sobie Wielkanoc bez barszczu białego. To jedna z tradycyjnych potraw, jakie szykuje się w naszym kraju na Niedzielę Wielkanocną. Aby miał wyrazisty smak, należy przyrządzić go na żeberkach wieprzowych i doprawić odpowiednią ilością soli, pieprzu i majeranku. Podawaj z białą kiełbasą, jajkiem i chlebem na zakwasie.  

Zobacz wideo Jak Cleo utrzymuje sylwetkę w dobrej kondycji? "Dużo koncertuję, to jest permanentne cardio!"

Przepis na barszcz biały. Goście będą zachwyceni

Składniki:

  • pół kilo żeberek wieprzowych,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • dwie duże marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • duża cebula,
  • majeranek,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • butelka zakwasu do barszczu białego.

Barszcz biały podawaj z chlebem na zakwasie i jajkami ugotowanymi na twardo

Przygotowanie:

  1. Opłucz żeberka, włóż je do garnka i zagotuj w około dwóch litrach wody. Gotuj wywar przez około dwadzieścia minut na małym ogniu.
  2. Umyj, obierz i pokrój na kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz z łupin.
  3. Boczek pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Dorzuć warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotuj dalej zupę na małym ogniu przez kolejne pół godziny. Następnie dodaj zakwas do barszczu białego.
  5. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Zahartuj barszcz śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zupy. Wymieszaj dokładnie zupę.
  6. Dopraw barszcz solą i pieprzem do smaku.
  7. Barszcz biały najlepiej smakuje z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i kromką chleba na zakwasie.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.