Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sernik to król wszelakich deserów i ciast. Chociaż kolorowych i fikuśnych wersji nie brakuje, warto postawić na klasykę w iście hiszpańskim stylu. Kemowe i aksamitne wnętrze sernika baskijskiego to miks słodko-słonych smaków, ale bez obaw - efekt to prawdziwa rewolucja na talerzu!
Sernik baskijski, czyli ciasto jak aksamit według Ewy Wachowicz
Wielkanoc zbliża się wielkimi korkami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania przepisów idealnych. Wśród wypieków i łakoci nie może zabraknąć także słodkich akcentów. Chociaż wówczas królują tradycyjne mazurki i baby, warto nieco wzbogacić domowe menu o oryginalną recepturę rodem z San Sebastian. Mowa tu o serniku baskijskim, który po wyciągnięciu z piekarnika przypomina trzęsącą się galaretę, ale po schłodzeniu zamienia się w prawdziwą rozkosz i poezje smaków.
Sernik baskijski to oryginalna propozycja, którą przygotowuje się m.in. z twarogu, jaj i śmietanki. Ewa Wachowicz ma swój sprawdzony paten, który gwarantuje obłędny smak i kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Kremowy sernik baskijski z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 160 g kruchych ciasteczek kakaowych,
- 600 g twarogu sernikowego,
- 100 g masła,
- 5 - jajek,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szklanka cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 0,5 l śmietanki kremówki 36 proc.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania tortownicy - formę delikatnie natłuść masłem i wyściel papierem do pieczenia, tak by został zatrzaśnięty obręczom lub wystawał poza formę.
- Ciasteczka zblenduj na drobny piasek lub rozgnieć przy pomocy wałka do ciasta. Tak przygotowany "żwirek" przesyp do tortownicy, zalej go rozpuszczonym masłem, dokładnie uformuj nim spód i włóż do lodówki na pół godziny.
- Kolejnym krokiem jest masa serowa. W tym celu do dużej miski przełóż twaróg. Wlej także ekstrakt waniliowy, dodaj cukier, sól i na koniec wbij jajka. Całość miksuj na gładką konsystencję, stopniowo dodając mąkę.
- Do masy serowej wlej śmietankę i ponownie zmiksuj składniki, tak by powstała masa była kremowa i jednolita.
- Serową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik baskijski piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
- Po upieczeniu sernik ostudź, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin leżakowania. Bez obaw - po wyciągnięciu z pieca masa będzie przypominać trzęsącą się galaretę, jednak później całość ładnie się zetnie.