Sernik baskijski to cukiernicze arcydzieło. Ewa Wachowicz zna się na rzeczy i dodaje ten kremowy nabiał

Kto chociaż raz go spróbował, ten doskonale zna ten bezkonkurencyjny smak i kremową konsystencję. Sernik baskijski to cukierniczy piedestał rodem ze słonecznego San Sebastian. Wyjątkowe ciasto o słodko-słonym smaku to połączenie odpowiedniego nabiału i przestrzeganie kilku ważnych zasad. Uwaga! Poezja smaków i podziw gości są gwarantowane!

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik to król wszelakich deserów i ciast. Chociaż kolorowych i fikuśnych wersji nie brakuje, warto postawić na klasykę w iście hiszpańskim stylu. Kemowe i aksamitne wnętrze sernika baskijskiego to miks słodko-słonych smaków, ale bez obaw - efekt to prawdziwa rewolucja na talerzu!

Sernik baskijski, czyli ciasto jak aksamit według Ewy Wachowicz

Wielkanoc zbliża się wielkimi korkami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania i poszukiwania przepisów idealnych. Wśród wypieków i łakoci nie może zabraknąć także słodkich akcentów. Chociaż wówczas królują tradycyjne mazurki i baby, warto nieco wzbogacić domowe menu o oryginalną recepturę rodem z San Sebastian. Mowa tu o serniku baskijskim, który po wyciągnięciu z piekarnika przypomina trzęsącą się galaretę, ale po schłodzeniu zamienia się w prawdziwą rozkosz i poezje smaków. 

Sernik baskijski to oryginalna propozycja, którą przygotowuje się m.in. z twarogu, jaj i śmietanki. Ewa Wachowicz ma swój sprawdzony paten, który gwarantuje obłędny smak i kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Kremowy sernik baskijski z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 160 g kruchych ciasteczek kakaowych,
  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 100 g masła,
  • 5 - jajek,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36 proc. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania tortownicy - formę delikatnie natłuść masłem i wyściel papierem do pieczenia, tak by został zatrzaśnięty obręczom lub wystawał poza formę. 
  2. Ciasteczka zblenduj na drobny piasek lub rozgnieć przy pomocy wałka do ciasta. Tak przygotowany "żwirek" przesyp do tortownicy, zalej go rozpuszczonym masłem, dokładnie uformuj nim spód i włóż do lodówki na pół godziny. 
  3. Kolejnym krokiem jest masa serowa. W tym celu do dużej miski przełóż twaróg. Wlej także ekstrakt waniliowy, dodaj cukier, sól i na koniec wbij jajka. Całość miksuj na gładką konsystencję, stopniowo dodając mąkę. 
  4. Do masy serowej wlej śmietankę i ponownie zmiksuj składniki, tak by powstała masa była kremowa i jednolita. 
  5. Serową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Sernik baskijski piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 
  6. Po upieczeniu sernik ostudź, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin leżakowania. Bez obaw - po wyciągnięciu z pieca masa będzie przypominać trzęsącą się galaretę, jednak później całość ładnie się zetnie. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.