Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności i zachowanie jej wartości odżywczych. Wbrew pozorom przetworzone, ugotowane lub usmażone produkty spożywcze bardzo często do tego się nie nadają. Podpowiadamy, które produkty można mrozić, a których lepiej nie umieszczać w zamrażarce.
Gotowane mięso nadaje się do mrożenia, ale przed schowaniem go do zamrażarki najlepiej jest pokroić je w plastry. Po zamrożeniu będzie przydatne do spożycia przez następne dwa tygodnie. Warto pamiętać, że surowego mięsa po rozmrożeniu nie powinno się zamrażać. Inaczej będzie w przypadku, kiedy rozmrozi się je i podda obróbce termicznej. W tym przypadku, po uprzednim ugotowaniu, można umieścić je w zamrażarce kolejny raz.
Do mrożenia nie będą się nadawały warzywa i owoce takie jak ogórki, grejpfruty, kiwi czy pomarańcze. Tego rodzaju produkty po rozmrożeniu zmienią smak i stracą właściwą konsystencję. Kolejnymi produktami nienadającymi się do mrożenia są niektóre wyroby mleczne takie jak biały ser, śmietana czy jogurt naturalny. Poza tym, do produktów, których nie powinno się mrozić należą też surowe i gotowane jajka oraz sosy przyrządzone na bazie jajek.
Co więcej, żywność, która zawiera wysoką zawartość tłuszczu również nie powinna być mrożona. Warto też pamiętać, aby nie umieszczać w zamrażarce gorących produktów.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl