Przepis na kopytka ziemniaczane jest prosty i pozwala na przyrządzenie wielu kluseczek w krótkim czasie. W ten sposób cała rodzina naje się po uszy. W dodatku to od ciebie zależy czy zjesz je z sosem, cukrem czy masłem i cynamonem.
Kopytka powinny być przede wszystkim miękkie i delikatne. Jednak mimo wszelkich chęci często kluseczki z ziemniaków wychodzą twarde i niesmaczne. Z czego to wynika? Popularnym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania ciasta. Dlatego, aby uniknąć wpadki, należy wybrać konkretny rodzaj ziemniaków. Najlepsza jest odmiana typu C, czyli Gustaw, Tajfun, lub Ibis. To one zawierają większą ilość skrobi, dzięki czemu nie ma konieczności dodawania dużej ilości mąki. Ta złota zasada przyświecała wszystkim dawnym gospodyniom, dlatego kopytka zawsze były udane i mięciutkie.
Składniki:
Dodatki:
Choć zazwyczaj kopytka podawane są z masłem i cukrem, to jednak wersji smakowych może być nieskończona ilość. Dzieci często lubią połączenie kopytek z duszonym jabłuszkiem i odrobiną miodu, dlatego, jeżeli masz w domu niejadka, wypróbuj to połączenie.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl