Przepis na kopytka ziemniaczane. Jak zrobić delikatne i miękkie kluseczki? Babcie stawiały na prostotę

Jak się robi kopytka? Wbrew pozorom to klasyczne danie polskiej kuchni nie jest skomplikowane. Babcie wiedzą najlepiej, że im prościej tym lepiej i nie ma co kombinować, gdy w grę wchodzi przyrządzenie tradycyjnego obiadu. Dlatego nasz przepis oparty jest o rady i wskazówki wytrawnych pań domu.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka ziemniaczane jest prosty i pozwala na przyrządzenie wielu kluseczek w krótkim czasie. W ten sposób cała rodzina naje się po uszy. W dodatku to od ciebie zależy czy zjesz je z sosem, cukrem czy masłem i cynamonem. 

Mięciutkie kopytka ziemniaczane. Przepis tradycyjny

Kopytka powinny być przede wszystkim miękkie i delikatne. Jednak mimo wszelkich chęci często kluseczki z ziemniaków wychodzą twarde i niesmaczne. Z czego to wynika? Popularnym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania ciasta. Dlatego, aby uniknąć wpadki, należy wybrać konkretny rodzaj ziemniaków. Najlepsza jest odmiana typu C, czyli Gustaw, Tajfun, lub Ibis. To one zawierają większą ilość skrobi, dzięki czemu nie ma konieczności dodawania dużej ilości mąki. Ta złota zasada przyświecała wszystkim dawnym gospodyniom, dlatego kopytka zawsze były udane i mięciutkie.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki soli.

Dodatki:

  • masło,
  • cukier,
  • cynamon,
  • cukier puder (opcjonalnie),
  • sos z mięsem (opcjonalnie),
  • duszone jabłka (opcjonalnie).

Choć zazwyczaj kopytka podawane są z masłem i cukrem, to jednak wersji smakowych może być nieskończona ilość. Dzieci często lubią połączenie kopytek z duszonym jabłuszkiem i odrobiną miodu, dlatego, jeżeli masz w domu niejadka, wypróbuj to połączenie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kopytka ziemniaczane. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i umyj pod bieżącą wodą. 
  2. Pokrój na ćwiartki, zalej zimną wodą i zagotuj. 
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i wystudź. 
  4. Następnie przeciśnij je przez praskę lub ubij za pomocą tłuczka.
  5. Przełóż ziemniaki na stolnicę lub do misy. 
  6. Wbij jajko i wsyp mąkę. 
  7. Wyrób jednolite ciasto. 
  8. Podziel na dwie części. Uformuj dwa wałeczki. 
  9. Za pomocą noża podziel na małe prostokąty lub romby. 
  10. Do wysokiego garnka wlej wodę i wsyp dwie łyżki soli. Zagotuj.
  11. Kopytka podziel na dwie partie. Wrzuć jedną z nich. 
  12. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj przez około trzy minuty. 
  13. Czynność powtórz z pozostałą ilością klusków. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA