Placki ziemniaczane zrobione w ten sposób będą lekkie i chrupiące. Uważaj, bo znikną z talerza w mgnieniu oka

Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane przygotowuje się w kilku banalnie prostych krokach. Aby miały doskonały smak i idealną konsystencję, należy połączyć dokładnie składniki w odpowiednich proporcjach. Wyjdą tak dobre, że nie będzie można oderwać się od talerza.

Szukasz najlepszego przepisu na placki ziemniaczane? Podpowiadamy, co zrobić, aby wyszły idealnie. Tajemnicą będzie sposób przygotowania ziemniaków - należy utrzeć je na dużych oczkach tarki. Gotowe placki można podawać z różnymi dodatkami. Smakują dobrze zarówno na słono, jak i na słodko. 

Zobacz wideo „O psie, który jeździł koleją" [ZWIASTUN]

Placki ziemniaczane. Połącz te składniki, a wyjdą rewelacyjnie

Wyrazisty smak placków uzyskasz dodając do masy odpowiednią ilość soli, pieprzu oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Do podania przyda się śmietana 18 proc., koperek, natka pietruszki, świeże liście mięty lub bazylii.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie duże cebule,
  • trzy ząbki czosnku,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie - odrobina gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo: kwaśna śmietana, pęczek koperku do podania.

Pyszny obiad w trzech krokach. To danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach ziemniaki. Obierz z łupin cebulę i pokrój ją w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 
  2. Starte ziemniaki i pokrojoną cebulę wymieszaj dokładnie z jajkami, przesianą mąką, solą i pieprzem. Dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i ponownie wymieszaj całość.
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej placki z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. 

Aby wzbogacić smak placków, do masy można dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Gotowe placki ziemniaczane smakują najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu koperkowego. Niektórzy jedzą je na słodko posypane cukrem lub polane miodem. To tradycyjne danie smakuje idealnie na ciepło i na zimno. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.