Szukasz najlepszego przepisu na placki ziemniaczane? Podpowiadamy, co zrobić, aby wyszły idealnie. Tajemnicą będzie sposób przygotowania ziemniaków - należy utrzeć je na dużych oczkach tarki. Gotowe placki można podawać z różnymi dodatkami. Smakują dobrze zarówno na słono, jak i na słodko.
Wyrazisty smak placków uzyskasz dodając do masy odpowiednią ilość soli, pieprzu oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Do podania przyda się śmietana 18 proc., koperek, natka pietruszki, świeże liście mięty lub bazylii.
Składniki:
Przygotowanie:
Aby wzbogacić smak placków, do masy można dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Gotowe placki ziemniaczane smakują najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu koperkowego. Niektórzy jedzą je na słodko posypane cukrem lub polane miodem. To tradycyjne danie smakuje idealnie na ciepło i na zimno.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl