Szuflada pod piekarnikiem jest domem blach do pieczenia? Niepozorne miejsce ma zupełnie inną funkcję

Szuflada pod piekarnikiem to w większości polskich domu schowek na patelnie, blachy i formy do pieczenia. Jak się jednak okazuje, nietypowe miejsce ma zupełnie inne przeznaczenie, które może okazać się prawdziwym objawieniem w kuchni. W ten sposób ekspresowo podamy obiad i to w idealnej temperaturze!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchenne triki zadziwiają nawet najznakomitsze szefowe kuchni czy kucharzy, jednak patent z szufladą od piekarnika to już niemalże kuchenne objawienie! Zdaje się, że wiele osób nie zna prawdziwego przeznaczenia tej pożytecznej, małej przestrzeni, a jest ona szczególnie pomocna, gdy serwujemy dużą kolację i kilka smacznych kąsków. 

Szuflada pod piekarnikiem to nie dom dla patelni i blach do pieczenia!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, do czego służy szuflada pod piekarnikiem? To niepozorne miejsce ma w wielu domach różnorodne zastosowanie - jedni przetrzymują tam patelnia, blachy czy pomoce do pieczenia jak papier, folia czy woreczki do pieczeni. Inni zaś magazynują w niej książki kucharskie, suche pieczywo na bułkę tartą lub innych gadżetów kuchennych. Tajemnicze miejsce, w którym można odnaleźć wiele interesujących przedmiotów, ma w rzeczywistości zupełnie inne zastosowanie, a wie o nim zaledwie garstka osób!

Szuflada grzewcza, bo tym mianem określana jest szuflada pod piekarnik, służy do przechowywania ciepłego jedzenia. Wysuwany element kuchenki doskonale podtrzymuje temperaturę przygotowywanych w piekarniku potraw. Dzięki temu możemy włożyć tam np. puree ziemniaczane w momencie gdy potrzebujemy dodatkowego kwadransu na idealne podpieczenie mięsa. 

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Kuchenna sztuczka z udziałem szuflady pod piekarnikiem 

Wiele osób może zarzucić, ze tego typu metoda może nie wydawać się najlepszym rozwiązaniem, jednak wystarczy raz spróbować, by przekonać się, jak ta prosta sztuczka całkowicie odmieni wydanie obiadu czy kolacji dla wielu gości. Warto dodać, że dół piekarnika utrzymuje temperaturę w granicach 40-75 st. C. dzięki czemu jedzenie będzie apetyczne, ale nie wyschnie. 

Poza tym szuflada grzewcza świetnie sprawdzi się do podgrzewania talerzy przed podaniem potrawy. Ten zabieg, stosowany w najlepszych restauracjach, pozwoli dłużej zachować odpowiednią temperaturę dania. Jeśli metoda zyskała twoją aprobatę, musisz jednak pamiętać o utrzymywaniu w tym miejscu czystości. Najlepiej zaglądać tam dosyć często, wykorzystywać naturalne środki czystości oraz zadbać, by pod koniec dokładnie szufladę przetrzeć ściereczką zamoczoną w samej wodzie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.