Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lato to przede wszystkim świeże owoce, warzywa i lokalne produkty jak nabiał, wypieki czy obłędne trunki. Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych regionów, jednak Podhale to miejsce absolutnie wyjątkowe. I nie mamy tu na myśli zatłoczonych Krupówek czy wypełnionych turystami krakowskich Plantów. Dowodem na to są kultowe jagodzianki, które wypadają na tle innych drożdżówek bezkonkurencyjnie!
Jagodzianki babci z Podhala - przepis, który sięga pokoleń
Wśród sezonowych dóbr nie można pominąć owoców. Uwielbiamy szczególnie truskawki, maliny czy poziomki. Na piedestale wielu osób znajdują się także jeżyny czy jagody, które nie tylko są obłędnie smaczne, ale także zawierają całą masę wartościowych składników. Warto wiedzieć, że drobne, fioletowe kuleczki to samo zdrowie - obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Jagody zawierają dużą ilość polifenoli, czyli związków o silnym działaniu przeciwutleniającym, zapobiegających chorobom serca i nowotworom.
Gloryfikując jagody, nie sposób pominąć przepisu na jagodzianki, a te smakują najlepiej na świcie przygotowane według podhalańskiej babci. Kluczem do sukcesu są oczywiście świeże, dorodne owoce - w tych regionach najlepiej te nazbierane na słonecznych stokach Gorców. Istotne jest także lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, które wyjdzie tylko wtedy, gdy włożymy w nie serce i ciepło dłoni. Wisienką na torcie jest hojna porcja kruszonki, która w tym przepisie jest niezastąpiona!
Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna
Przepis na jagodzianki babci Zosi. Wychodzą puszyste jak obłoczek
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- jajko,
- 5 żółtek,
- pól szklanki drobnego cukru,
- 100 g masła.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej,
- 70 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
Owocowe wnętrze:
- 300 g świeżych jagód,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zaczynu, a następnie ciasta. Pamiętaj, by jaja i drożdże wcześniej wyciągnąć z lodówki.
- Mleko lekko podgrzej, nie powinno być zbyt gorące, a jedynie osiągnąć temperaturę ok. 40 st. Drożdże pokrusz do miseczki, zalej połową ciepłego nabiału. Następnie dodaj łyżeczkę drobnego cukru i czubatą łyżkę mąki.
- Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Zaczyn wówczas przykryj ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże ładnie wyrosły. Wskazówka - pamiętaj by użyć dużej misy, najlepiej dużej kamionki.
- W czasie gdy ciasto rośnie, wbij jedno całe jajko oraz 5 żółtek do innego naczynia. Dodaj pozostały cukier i zacznij całość ucierać na jasną, pulchną masę - można wykorzystać do pomocy mikser.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka masło i masę jajeczną. Całość energicznie wyrabiaj - warto robić to ręcznie, zamiast korzystać ze specjalnego haka - wówczas ciepło dłoni dobrze wpłynie na ciasto, które będzie pięknie rosło.
- Wyrobione ciasto przełóż do misy, przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około dwie godziny w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto rośnie przygotuje kruszonkę - wystarczy, że zagnieciesz produkty, ulepisz kulę i włożysz ją do lodówki. Owoce z kolei dokładnie umyj, jeśli jest potrzeba to obierz z igliwia i liści. Wysuszone jagody oprósz w naczyniu mąką ziemniaczaną i cukrem. Wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na 16 części. Każdą kulkę spłaszcz, rozwałkuj i niczym pieroga pięknie nadziej owocami. Sklep boki, uformuj ładny kształt i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Tak przygotowane jagodzianki posmaruj na wierzchu rozmąconym żółtkiem połączonym z mlekiem i posyp kruszonką.
- Piecz w piecz w 180 stopniach 15 minut. Smacznego!