Brakuje ci pomysłu na szybkie śniadanie? Chyba nic nie sprawdza się tak dobrze jak proste i smakowite pasty kanapkowe. Zrobisz je w zaledwie kilka minut, a najważniejszy posiłek dnia stanie się wyśmienitą i pożywną ucztą. Tajnym składnikiem tej pasty są... drożdże. Wbrew pozorom smak jest obłędny i z pewnością każdy zażyczy sobie dokładki.
Wszystkie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na maśle, aż ta będzie miękka i złocista. Trzeba jednak uważać, by jej nie przypalić. Wówczas pasta kanapkowa będzie gorzka i niesmaczna. Gdy cebula będzie już gotowa, na rozgrzaną patelnie kruszymy świeże drożdże i dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy energicznie drewnianą łyżką i dusimy na małym ogniu, aż konsystencja przypominać będzie pastę śniadaniową do pieczywa. Gdy masa cebulowo-drożdżowa zgęstnieje, zdejmujemy smarowidło z ognia i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać również paprykę słodką, chilli lub czosnek granulowany.
Pasta smakuje obłędnie sama w sobie, jednak najlepiej komponować się będzie z pełnoziarnistym pieczywem. Kluczem do idealnych kanapek będzie delikatne podpieczenie chleba lub podsmażenie na suchej patelni. Na ciepłą kromkę wykładamy odrobinę domowej pasty, całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek, kładziemy plaster pomidora i posypujemy szczypiorkiem. Wrażenia smakowe będą nie z tej ziemi. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl