Lekkie, proste w przygotowaniu dania jarskie to idealny pomysł na letni obiad. Gdy za oknem rozpieszcza pogoda, nikt nie tęskni a tłustymi potrawami, kotletami i wszelakimi mięsiwami. Wówczas warto mieć w zanadrzu twaróg i kilka sezonowych dodatków - z tych prostych produktów wyczarować bowiem można prawdziwe arcydzieło.
Przepis na kluski na słodko, czyli leniwe w roli głównej
Polacy uwielbiają dania zrobione z mąki. Zachwycamy się pyzami, pierogami, makaronem czy pizzą. Nie da się jednak zapomnieć o swojskich kluchach, a szczególnie tych w lekkiej, słodkiej i wakacyjnej wersji. Smakuj obłędnie i przypominają beztroskie dzieciństwo, gdy posiłki szykowała babcia czy mama. Mowa tu oczywiście o leniwych, które nigdy się nie nudzą. Podane w słodkim anturażu podbiją kubki smakowe małych i dużych krytyków kulinarnych.
Przegotowanie to przysłowiowy banał. Niezbędne są jednak dobrej jakościowo składniki. Nie ma oczywiście leniwych bez tłustego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Kluczem do sukcesu są także dodatki. Szczególnie polecamy zestawienie kluch z palonym masłem i cukrem, sezonowymi owocami, cynamonem czy jogurtem naturalnym. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski na słodko. Najprostszy przepis na leniwe
Składniki:
- pół kilo półtłustego twarogu,
- 120 g mąki pszennej,
- jajko,
- 2 łyżki masła,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mięsa, praską do ziemniaków lub rozgnieć go widelcem. Następnie przełóż do większej miski i przesiej do niego mąkę.
- W rondelku rozpuść masło. Ostudź i dodaj do twarogu razem z jajkiem, mąką i szczyptą soli.
- Z produktów wyrób gładkie i jednolite ciasto. Możesz je wymieszać łyżką, jednak polecamy zrobić to dłonią - wówczas uzyskamy znacznie lepszy i smaczniejszy efekt.
- Masę serową przełóż na stolnicę. Podziel na kilka części, każda z nich zroluj w wałek, a ten poporcjuj na niewielkie leniwe. Pamiętaj o charakterystycznym skośnym kształcie.
- Do garnka wlej wodę, posól ja i zagotuj. Gdy będzie odpowiednio gorąca, wrzucaj kluski partiami. Nie umieszczaj ich w naczyniu w dużych ilościach, ponieważ mogą się pozlepiać. Gotuj je przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Słodkie kluchy leniwe podaj z jednym z dodatków. Świetnie komponują się z masłem i cukrem, jogurtem, bitą śmietaną i oczywiście sezonowymi owocami. Smacznego!