Jak zrobić kurkowe risotto? Tak przyrządzisz delikatne i aksamitne danie o obłędnym smaku

Kurkowe risotto to pomysł na wyśmienity obiad, który zachwyci każdego zarówno smakiem, jak i delikatną strukturą. Podpowiadamy, jak przyrządzić to wyjątkowe danie. Niezbędny do jego przygotowania będzie jeden specjalny składnik.

Jak przyrządzić doskonałe danie z kurkami? Przedstawiamy przepis na risotto, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Wyjątkowy smak i delikatna, kremowa konsystencja sprawią, że każdy będzie prosił o dokładkę. Składnikiem, który doda daniu charakteru, będzie białe wino. Oto jak przygotować to wyjątkowe danie. 

Zobacz wideo

Kurkowe risotto wyjdzie delikatne, jeśli dodasz do niego te składniki

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 300 g kurek,
  • dwie szklanki bulionu warzywnego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • pół szklanki białego wina,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • dwie łyżki masła,
  • parmezan,
  • łyżka suszonego rozmarynu,
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Risotto przyrządzisz w kilkanaście minut. Z tymi dodatkami smakuje idealnie

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Przebierz kurki i dokładnie je wyczyść. Zalej je wrzącą wodą i odczekaj około pół minuty, odcedź, a następnie przelej je zimną wodą. Większe grzyby można przekroić na mniejsze części. 
  2. Rozgrzej patelnię z olejem i z łyżką masła. Wrzuć na nią cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej kurki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj do patelni ryż, białe wino i dokładnie przemieszaj całość. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj do patelni stopniowo gorący bulion. Mieszaj powoli ryż, aż wypije cały dodany płyn.
  3. Risotto powinno uzyskać delikatną, kremową konsystencję. Pod koniec jego przyrządzania należy dodać rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu potrawy z ognia dodaj do niej łyżkę masła i ponownie wymieszaj całość. Podawaj risotto posypane parmezanem oraz ozdobione gałązką rozmarynu. 

Risotto z kurkami można też podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje najlepiej zaserwowane bezpośrednio po przyrządzeniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: