-
Haps
-
Jak przygotować
- Kurkowe risotto to danie, które znika w okamgnieniu, a przyrządza się je w kilka chwil
Jak zrobić kurkowe risotto? Tak przyrządzisz delikatne i aksamitne danie o obłędnym smaku
Kurkowe risotto to pomysł na wyśmienity obiad, który zachwyci każdego zarówno smakiem, jak i delikatną strukturą. Podpowiadamy, jak przyrządzić to wyjątkowe danie. Niezbędny do jego przygotowania będzie jeden specjalny składnik.
Jak przyrządzić doskonałe danie z kurkami? Przedstawiamy przepis na risotto, które można przygotować w mniej niż pół godziny. Wyjątkowy smak i delikatna, kremowa konsystencja sprawią, że każdy będzie prosił o dokładkę. Składnikiem, który doda daniu charakteru, będzie białe wino. Oto jak przygotować to wyjątkowe danie.
Kurkowe risotto wyjdzie delikatne, jeśli dodasz do niego te składniki
Składniki:
- szklanka ryżu
- 300 g kurek,
- dwie szklanki bulionu warzywnego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- pół szklanki białego wina,
- dwie łyżki oleju roślinnego,
- dwie łyżki masła,
- parmezan,
- łyżka suszonego rozmarynu,
- płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Risotto przyrządzisz w kilkanaście minut. Z tymi dodatkami smakuje idealnie
Przygotowanie:
- Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Przebierz kurki i dokładnie je wyczyść. Zalej je wrzącą wodą i odczekaj około pół minuty, odcedź, a następnie przelej je zimną wodą. Większe grzyby można przekroić na mniejsze części.
- Rozgrzej patelnię z olejem i z łyżką masła. Wrzuć na nią cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej kurki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj do patelni ryż, białe wino i dokładnie przemieszaj całość. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawaj do patelni stopniowo gorący bulion. Mieszaj powoli ryż, aż wypije cały dodany płyn.
- Risotto powinno uzyskać delikatną, kremową konsystencję. Pod koniec jego przyrządzania należy dodać rozmaryn, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu potrawy z ognia dodaj do niej łyżkę masła i ponownie wymieszaj całość. Podawaj risotto posypane parmezanem oraz ozdobione gałązką rozmarynu.
Risotto z kurkami można też podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje najlepiej zaserwowane bezpośrednio po przyrządzeniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl