Jak zrobić ramen? Przepis jest dziecinnie prosty. To pyszne danie bije na głowę tradycyjny rosół

Szukasz pomysłu na wyjątkowe, aromatyczne danie? Przedstawiamy przepis na ramen. To danie jest pożywne i ma o wiele bogatszy smak od klasycznego rosołu z makaronem. Dodatki, jakich używa się do jego serwowania to m.in. algi i gotowane jajka.

Ramen to sycące danie kuchni japońskiej, które składa się głównie z makaronu, bulionu, mięsa wieprzowego i drobiowego. Składnik, którego nie może w nim zabraknąć to gotowane jajko. Przygotowanie tego dania nie jest bardzo trudne, ale wymaga poświęcenia czasu.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Ramen zrobisz z tych produktów. Tak powstanie aromatyczne danie

Składniki:

  • kilogram karkówki,
  • kilogram różnych części drobiowych na rosół,
  • cztery cebulki szalotki,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • dwie marchewki,
  • cztery ząbki czosnku,
  • algi konbu (jeden płat),
  • pół szklanki japońskiego sosu sojowego,
  • ćwierć szklanki sake.

Do wieprzowiny:

  • garść suszonych grzybów shitake,
  • pół kilograma świeżego makaronu ramen,
  • szczypiorek,
  • sześć jajek,
  • glony do sushi,
  • przyprawa shichimi togarashi.

Opcjonalnie:

  • 200 g kapusty chińskiej,
  • kiełki fasoli,
  • sezamowy olej chili.

Ta potrawa przypomina rosół, ale posiada o wiele więcej dodatków

Przygotowanie:

  1. Zalej zimną wodą mięso wieprzowe i drobiowe w garnku. Zagotuj je, odcedź i przepłucz zimną wodą.
  2. Obierz cebulę. Czosnek obierz, rozgnieć i dodaj do garnka z mięsem. Imbir pokrój w plastry, a marchew w kawałki i dodaj je do mięsa. Następnie dodaj algi konbu i zalej całość wodą. Zagotuj składniki i pozostaw na małym ogniu na kilka godzin.
  3. Po ugotowaniu przecedź bulion i wstaw go do lodówki.
  4. Namoczone grzyby shitake pokrój i smaż na patelni, aż zmiękną.
  5. Przelej bulion do garnka, dolej sosu sojowego, sake i zagotuj całość. 

Jak podawać ramen? Przełóż do misek ugotowany makaron, zalej go bulionem, dodaj grzyby, mięso i ugotowane jajka. Następnie ułóż glony i posyp całość szczypiorkiem. Danie można doprawić przyprawą shichimi togarashi. Pak choi i kiełki fasoli są opcjonalnym dodatkiem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.