Jak przyrządzić ogórki w occie? Receptura jest bardzo prosta. Wystarczy przygotować przyprawy oraz zagotować wodę z octem. Warto pamiętać, że ogórki w occie są produktem, który dostarcza wielu niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Poza tym znajdują się w nich m.in. magnez, wapń, fosfor i żelazo, dlatego dobrze jest pamiętać o nich i zawrzeć je w swoim jadłospisie.
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Ogórki w occie. Ten przysmak będzie doskonałym dodatkiem do potraw
Składniki:
- kilogram ogórków,
- dwa litry gorącej wody,
- łyżka soli,
- dwie łyżki cukru,
- szklanka octu,
- marchewka,
- osiem ząbków czosnku,
- osiem listków laurowych,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- około dwadzieścia ziaren pieprzu czarnego,
- kawałek korzenia chrzanu,
- dwa liście chrzanu,
- kilka łodyg kopru z baldachami.
Zrobisz je w kilku prostych krokach. Wystarczy ułożyć ogórki w słoiku i zalać je wodą z octem
Przygotowanie:
- Marchew obierz, umyj i pokrój w talarki.
- Zagotuj w garnku wodę z octem. Wsyp cukier, sól i gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą.
- Umyj dokładnie ogórki. Wyparz słoiki i pozostaw je do wysuszenia. W suchych słoikach układaj ogórki, dodaj przepołowione ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kawałek liścia chrzanu oraz koper. Następnie ułóż w słoikach plasterki marchwi, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu.
- Zalej słoiki gorącą zalewą i porządnie je zakręć. Odwróć je do góry dnem. Ogórki będą gotowe po dwóch, trzech tygodniach.
Ogórki w occie mogą stanowić smakowitą przekąskę, dodatek do kanapek i różnego rodzaju sałatek. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie dań mięsnych. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl