Wyśmienite ogórki w occie zrobisz właśnie w ten sposób. Zdradzamy sekret idealnej przekąski

Ogórki w occie to pomysł na fantastyczną przekąskę o intensywnym smaku. Będą doskonale komponowały się z różnymi potrawami. Smakują równie dobrze jako mała przekąska. Jakie składniki są niezbędne do ich przyrządzenia?

Jak przyrządzić ogórki w occie? Receptura jest bardzo prosta. Wystarczy przygotować przyprawy oraz zagotować wodę z octem. Warto pamiętać, że ogórki w occie są produktem, który dostarcza wielu niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Poza tym znajdują się w nich m.in. magnez, wapń, fosfor i żelazo, dlatego dobrze jest pamiętać o nich i zawrzeć je w swoim jadłospisie.

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Ogórki w occie. Ten przysmak będzie doskonałym dodatkiem do potraw

Składniki:

  • kilogram ogórków,
  • dwa litry gorącej wody,
  • łyżka soli,
  • dwie łyżki cukru,
  • szklanka octu,
  • marchewka,
  • osiem ząbków czosnku,
  • osiem listków laurowych,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • około dwadzieścia  ziaren pieprzu czarnego,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • dwa liście chrzanu,
  • kilka łodyg kopru z baldachami.

Zrobisz je w kilku prostych krokach. Wystarczy ułożyć ogórki w słoiku i zalać je wodą z octem

Przygotowanie:

  1. Marchew obierz, umyj i pokrój w talarki.
  2. Zagotuj w garnku wodę z octem. Wsyp cukier, sól i gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą.
  3. Umyj dokładnie ogórki. Wyparz słoiki i pozostaw je do wysuszenia. W suchych słoikach układaj ogórki, dodaj przepołowione ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kawałek liścia chrzanu oraz koper. Następnie ułóż w słoikach plasterki marchwi, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu. 
  4. Zalej słoiki gorącą zalewą i porządnie je zakręć. Odwróć je do góry dnem. Ogórki będą gotowe po dwóch, trzech tygodniach.

Ogórki w occie mogą stanowić smakowitą przekąskę, dodatek do kanapek i różnego rodzaju sałatek. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie dań mięsnychWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: