-
Haps
-
Jak przygotować
- Aromatyczna zupa ziemniaczana. Dodaj do niej ten składnik, a będzie miała idealny smak
Idealna zupa ziemniaczana? Jej sekret tkwi w tej jednej przyprawie. Tak twierdzą najlepsi kucharze
Zupa ziemniaczana to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Co zrobić, aby miała wyjątkowy smak i aromat? Przede wszystkim należy odpowiednio wybrać przyprawy, jakie do niej się dodaje.
Jak przyrządzić zupę ziemniaczaną, która będzie miała niesamowity smak i aromat? To bardzo proste - wystarczy podsmażyć i zagotować warzywa. Do podania zupy ziemniaczanej dodatkowo można przygotować grzanki i świeże zioła takie jak liście bazylii albo gałązkę rozmarynu. Nie wolno zapomnieć o jednej przyprawie, która nada potrawie charakterystycznego, wyrazistego aromatu. Chodzi o szczyptę gałki muszkatołowej.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Przepyszna zupa ziemniaczana z dodatkiem tej przyprawy będzie wyjątkowo aromatyczna
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- dwie łyżki kwaśnej śmietany,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula,
- półtora litra bulionu warzywnego,
- kawałek boczku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- liść laurowy,
- sól i pieprz,
- dwie łyżki masła,
- natka pietruszki do podania.
Zupę ziemniaczaną można zmiksować i podawać z różnymi dodatkami
Przygotowanie:
- Pokrój boczek w kostkę, a następnie podsmaż go na patelni. Powinien stać się chrupiący. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. To samo zrób z selerem i pietruszką. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę obierz z łupin i posiekaj.
- Rozgrzej masło na dnie garnka i dodaj do niego cebulę z czosnkiem. Podsmaż je lekko i dodaj ziemniaki, seler i pietruszkę. Dorzuć liść laurowy i smaż całość przez kilka minut, co pewien czas mieszając składniki.
- Do warzyw wlej bulion i gotuj całość przez kilkanaście minut. Warzywa powinny zmięknąć. Po tym czasie dopraw zupę śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę można zblendować i podawać z boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Zupę krem z ziemniaków można podawać z różnymi dodatkami. Oprócz boczku i pietruszki sprawdzą się koperek, świeże liście bazylii oraz grzanki i groszek ptysiowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl