Idealna zupa ziemniaczana? Jej sekret tkwi w tej jednej przyprawie. Tak twierdzą najlepsi kucharze

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Zupa ziemniaczana to jedna z tradycyjnych zup kuchni polskiej. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Co zrobić, aby miała wyjątkowy smak i aromat? Przede wszystkim należy odpowiednio wybrać przyprawy, jakie do niej się dodaje.

Jak przyrządzić zupę ziemniaczaną, która będzie miała niesamowity smak i aromat? To bardzo proste - wystarczy podsmażyć i zagotować warzywa. Do podania zupy ziemniaczanej dodatkowo można przygotować grzanki i świeże zioła takie jak liście bazylii albo gałązkę rozmarynu. Nie wolno zapomnieć o jednej przyprawie, która nada potrawie charakterystycznego, wyrazistego aromatu. Chodzi o szczyptę gałki muszkatołowej. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepyszna zupa ziemniaczana z dodatkiem tej przyprawy będzie wyjątkowo aromatyczna 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany,
  • dwa ząbki czosnku,
  • cebula,
  • półtora litra bulionu warzywnego,
  • kawałek boczku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz,
  • dwie łyżki masła,
  • natka pietruszki do podania.

Zupę ziemniaczaną można zmiksować i podawać z różnymi dodatkami

Przygotowanie:

  1. Pokrój boczek w kostkę, a następnie podsmaż go na patelni. Powinien stać się chrupiący. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  2. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. To samo zrób z selerem i pietruszką. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę obierz z łupin i posiekaj.
  3. Rozgrzej masło na dnie garnka i dodaj do niego cebulę z czosnkiem. Podsmaż je lekko i dodaj ziemniaki, seler i pietruszkę. Dorzuć liść laurowy i smaż całość przez kilka minut, co pewien czas mieszając składniki.
  4. Do warzyw wlej bulion i gotuj całość przez kilkanaście minut. Warzywa powinny zmięknąć. Po tym czasie dopraw zupę śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę można zblendować i podawać z boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Zupę krem z ziemniaków można podawać z różnymi dodatkami. Oprócz boczku i pietruszki sprawdzą się koperek, świeże liście bazylii oraz grzanki i groszek ptysiowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (1)

Idealna zupa ziemniaczana? Jej sekret tkwi w tej jednej przyprawie. Tak twierdzą najlepsi kucharze

116av
2 lata temu
Przepisu nie znam ale zupa ziemniaczana mojej mamy to byl rarytas,do dzisiaj mam ten smak lat 60-tych.
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).