Zarówno w tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tej domowej nie brakuje klasycznych dań obiadowych, a także dodatków, które zna niemal każdy. Wśród sałatek króluje kapustka, fikuśne, kolorowe surówki czy np. obłędna mizeria. Sezonowe szaleństwo na ogórki nadal trwa, dlatego warto wypróbować sałatki z... tłuczonych warzyw prosto z woreczka! Ten smak, prezencja i aromat z pewnością zostaną zapamiętane na długo.
Z ogórków można zrobić wiele smacznych smakołyków, a szczególnie chętnie szykujemy je latem, gdy świeżych, tanich i dorodnych warzyw nie brakuje. Wówczas królują kiszone, konserwowe czy aromatyczne krokodylki, mizeria i lekkie, zielone kanapki pełne witamin. Mało osób jednak zna patent na dość nietypową sałatkę z woreczka. Jej sekret tkwi w przygotowaniu - warzywa trzeba dokładnie rozgnieść tłuczkiem i zaserwować w odpowiedni sposób. Zapewniamy, że to nie tylko ogromna frajda w kuchni, ale i niezapomniany smak, który świetnie dopełni domowy obiad.
Do zrobienia tej rewolucyjnej sałatki nie potrzeba wiele. Kluczem do wyśmienitego sukcesu są oczywiście dorodne, jędrne i intensywnie zielone ogórki. Nie obejdzie się też bez woreczka strunowego i tłuczka do mięsa. Gdy warzywa zyskają już oryginalny kształt, wystarczy połączyć je z tymi składnikami i gotowe! Aromatyczny sos podkreśli smak, a ciekawy wygląd nie tylko nada smaku, ale i nacieszy oko.
Składniki:
Sposób przygotowania: