Sałatka ogórkowa jakiej jeszcze nie było! Włóż warzywa do woreczka, przyszykuj tłuczek i voila!

Klasyczne surówki i sałatki smakują tak samo i nie robią już na tobie wrażenia? Weź ogórki, woreczek i tłuczek. Tak powstaje najlepszy dodatek do obiadu! Ważne jest jednak dokładne ubicie sezonowych warzyw - wtedy smakują najlepiej i o dziwo także się prezentują!

Zarówno w tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tej domowej nie brakuje klasycznych dań obiadowych, a także dodatków, które zna niemal każdy. Wśród sałatek króluje kapustka, fikuśne, kolorowe surówki czy np. obłędna mizeria. Sezonowe szaleństwo na ogórki nadal trwa, dlatego warto wypróbować sałatki z... tłuczonych warzyw prosto z woreczka! Ten smak, prezencja i aromat z pewnością zostaną zapamiętane na długo. 

Sałatka z tłuczonych ogórków, czyli miszmasz do obiadu 

Z ogórków można zrobić wiele smacznych smakołyków, a szczególnie chętnie szykujemy je latem, gdy świeżych, tanich i dorodnych warzyw nie brakuje. Wówczas królują kiszone, konserwowe czy aromatyczne krokodylki, mizeria i lekkie, zielone kanapki pełne witamin. Mało osób jednak zna patent na dość nietypową sałatkę z woreczka. Jej sekret tkwi w przygotowaniu - warzywa trzeba dokładnie rozgnieść tłuczkiem i zaserwować w odpowiedni sposób. Zapewniamy, że to nie tylko ogromna frajda w kuchni, ale i niezapomniany smak, który świetnie dopełni domowy obiad. 

Do zrobienia tej rewolucyjnej sałatki nie potrzeba wiele. Kluczem do wyśmienitego sukcesu są oczywiście dorodne, jędrne i intensywnie zielone ogórki. Nie obejdzie się też bez woreczka strunowego i tłuczka do mięsa. Gdy warzywa zyskają już oryginalny kształt, wystarczy połączyć je z tymi składnikami i gotowe! Aromatyczny sos podkreśli smak, a ciekawy wygląd nie tylko nada smaku, ale i nacieszy oko.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Koniec z nudną mizerią. Oto przepis na tłuczone ogórki z woreczka

Składniki: 

  • 2 ogórki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżka octu ryżowego, 
  • łyżka oleju sezamowego, 
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chilli,
  • cukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Przygotuj woreczek strunowy lub czystą reklamówkę foliową. Teraz pora na ruch tłuczka. Umieszczone w folii warzywa dokładnie rozgnieć tłuczkiem do mięsa.
  3. Warzywa przełóż do miseczki i odstaw na kilka minut, by puściły wodę. 
  4. W tym czasie przygotuj sos. Połącz ocet z olejem sezamowym, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól, cukier, pieprz i chilli. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5. Z ogórków odlej wodę i wlej aromatyczny sos. Pomieszaj składniki, by sos ładnie pokrył ogórki. 
  6. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania. 
  7. To świetna przekąska, przystawka i dodatek do dań azjatyckich lub tych z ryżem. Sałatka może także dopełnić tradycyjny, polski obiad. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.