Tak przyrządzisz przepyszny dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe

Jak przyrządzić klasyczną sałatkę szwedzką? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy połączyć ogórki z przyprawami i zalać je zalewą. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to doskonały pomysł na dodatek do zimowych potraw. Będzie świetnie pasowała do obiadu i kanapek. Sprawdzi się też jako przekąska. Jak ją przygotować? To bardzo proste! Przedstawiamy klasyczny przepis, dzięki któremu będzie można przyrządzić sałatkę o wyśmienitym smaku. Do jej przyrządzenia wystarczą tylko ogórki, przyprawy, cukier, ocet i woda.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Sałatka szwedzka będzie smakowitym dodatkiem do obiadu

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • dwa kilogramy ogórków gruntowych,
  • dwie łyżki soli,
  • dwie szklanki octu,
  • dwie szklanki cukru,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • koper.

Jak zrobić sałatkę szwedzką? Przyrządzisz ją w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry. Zagotuj dwa litry wody i rozpuść w niej sól. Pokrojone ogórki przełóż do miski i zalej solanką. Odstaw całość pod przykryciem na około jedną godzinę.
  2. W słoikach układaj koper, ziarna gorczycy i ziarna czarnego pieprzu.
  3. Pokrojone ogórki odcedź z solanki i przekładaj do słoika. Ogórków nie powinno być w słoikach zbyt dużo - zalewa powinna swobodnie wypełniać przestrzeń między składnikami.
  4. Przygotuj zalewę do ogórków. Zagotuj w garnku litr wody, dodaj do niej cukier, ocet i wymieszaj całość. Zalej ogórki w słoikach gorącą marynatą i zakręć mocno słoiki.
  5. Pasteryzuj słoiki z sałatką przez około kwadrans od zagotowania wody.

Sałatkę szwedzką można też przyrządzać z dodatkiem cebuli, marchewki albo papryki. Taka mieszanka sprawdzi się zimą jako dodatek do dań mięsnych. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.