Jak przyrządzić klasyczną sałatkę szwedzką? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy połączyć ogórki z przyprawami i zalać je zalewą. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Fot. congerdesign/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka szwedzka z ogórków gruntowych to doskonały pomysł na dodatek do zimowych potraw. Będzie świetnie pasowała do obiadu i kanapek. Sprawdzi się też jako przekąska. Jak ją przygotować? To bardzo proste! Przedstawiamy klasyczny przepis, dzięki któremu będzie można przyrządzić sałatkę o wyśmienitym smaku. Do jej przyrządzenia wystarczą tylko ogórki, przyprawy, cukier, ocet i woda.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Sałatka szwedzka będzie smakowitym dodatkiem do obiadu
Jak zrobić sałatkę szwedzką? Przyrządzisz ją w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry. Zagotuj dwa litry wody i rozpuść w niej sól. Pokrojone ogórki przełóż do miski i zalej solanką. Odstaw całość pod przykryciem na około jedną godzinę.
W słoikach układaj koper, ziarna gorczycy i ziarna czarnego pieprzu.
Pokrojone ogórki odcedź z solanki i przekładaj do słoika. Ogórków nie powinno być w słoikach zbyt dużo - zalewa powinna swobodnie wypełniać przestrzeń między składnikami.
Przygotuj zalewę do ogórków. Zagotuj w garnku litr wody, dodaj do niej cukier, ocet i wymieszaj całość. Zalej ogórki w słoikach gorącą marynatą i zakręć mocno słoiki.
Pasteryzuj słoiki z sałatką przez około kwadrans od zagotowania wody.
Sałatkę szwedzką można też przyrządzać z dodatkiem cebuli, marchewki albo papryki. Taka mieszanka sprawdzi się zimą jako dodatek do dań mięsnych. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl