Zupa z dyni to prawdopodobnie najpopularniejsze danie z wykorzystaniem tego jesiennego owocu. Lubimy ją przede wszystkim dlatego, że otula nas swoim aromatem i delikatnie korzennym smakiem. Choć nadaje się idealnie na chłodniejsze dni, sprawdzi się również doskonale w letnim jadłospisie, szczególnie, że sezon dyniowy rozwinął się w pełni i potrwa do jesieni. Wykorzystaj ten czas i przygotuj na rodzinny obiad kremową zupę. Goście będą zachwyceni. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Przygotowanie tej zupy jest bajecznie proste. Najpierw obieramy dynię ze skóry, usuwamy pestki i włóknisty miąższ, a na koniec kroimy twardą część dyni w średniej wielkości kostkę. Tak samo kroimy również ziemniaki oraz marchewki, a wszystkie warzywa włącznie z dynią wrzucamy na głęboką patelnią. Aby nic nie przywarło, warto dodać odrobinę oleju. Podsmażamy dynię, ziemniaki i marchew aż będą delikatnie przypieczone i zmiękną. Wówczas przerzucamy warzywa do głębokiego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie na patelni szklimy również pokrojoną w kostkę cebulę, którą także dodajemy do gotującej się zupy.
Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę imbirem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać również odrobinę cynamonu. Wówczas zupa będzie dodatkowo korzenna i rozgrzewająca. Gotową zupę blendujemy na idealnie gładki krem. Choć można jeść ją w takiej postaci, o wiele lepiej smakuje podana z kleksem kwaśnej śmietany, odrobiny octu balsamicznego i podprażonymi pestkami dyni. W tej wersji zrobi furorę wśród gości. Smacznego!