Jak zrobić ogórkową? Przygotuj ją w ten sposób. Wyjdzie przepyszna i niezwykle aromatyczna

Jak zrobić ogórkową, aby miała wyjątkowy smak i znikała z talerzy w mgnieniu oka? Podajemy tradycyjny przepis, który pomoże przyrządzić przepyszne danie. Ważne będą nie tylko ogórki, ale też mięso, na jakim powstanie zupa.

Ogórkowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Podajemy przepis, z którym można przyrządzić wyśmienitą zupę. Jej smak nie pozwoli oderwać się od talerza. Jak ją przygotować, aby wyszła idealna? Niezbędne będą żeberka, przyprawy i warzywa, które wcześniej należy przesmażyć.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak zrobić ogórkową? Najpierw przygotuj potrzebne produkty

Składniki:

  • pół kilograma ogórków kiszonych,
  • pół kilograma żeberek wieprzowych,
  • dwa litry wody,
  • trzy marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • dwa liście laurowe,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • pęczek koperku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Zupę ogórkową przyrządzisz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Umyj mięso i przełóż żeberka do garnka. Zalej je wodą i zagotuj.
  2. Przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez około jedną godzinę. Po tym czasie dodaj do garnka liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotuj dalej przez następne dwadzieścia minut.
  3. Podczas gdy mięso się gotuje, przygotuj marchewkę, pietruszkę i seler. Umyj je dokładnie, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na patelni. Następnie zetrzyj ogórki kiszone na dużych oczkach tarki i smaż przez kilka minut.
  4. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Wyjmij żeberka z gotującego się wywaru i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj zupę przez kolejne dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba - solą. Smacznego! 

Do zupy ogórkowej można dodać śmietanę i serwować z koperkiem. Sprawdzą się też kromki chleba i tradycyjne grzanki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: