Jak zrobić ogórkową, aby miała wyjątkowy smak i znikała z talerzy w mgnieniu oka? Podajemy tradycyjny przepis, który pomoże przyrządzić przepyszne danie. Ważne będą nie tylko ogórki, ale też mięso, na jakim powstanie zupa.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ogórkowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Podajemy przepis, z którym można przyrządzić wyśmienitą zupę. Jej smak nie pozwoli oderwać się od talerza. Jak ją przygotować, aby wyszła idealna? Niezbędne będą żeberka, przyprawy i warzywa, które wcześniej należy przesmażyć.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Jak zrobić ogórkową? Najpierw przygotuj potrzebne produkty
Zupę ogórkową przyrządzisz w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
Umyj mięso i przełóż żeberka do garnka. Zalej je wodą i zagotuj.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez około jedną godzinę. Po tym czasie dodaj do garnka liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotuj dalej przez następne dwadzieścia minut.
Podczas gdy mięso się gotuje, przygotuj marchewkę, pietruszkę i seler. Umyj je dokładnie, obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż warzywa na patelni. Następnie zetrzyj ogórki kiszone na dużych oczkach tarki i smaż przez kilka minut.
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Wyjmij żeberka z gotującego się wywaru i dodaj wszystkie warzywa. Gotuj zupę przez kolejne dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba - solą. Smacznego!
Do zupy ogórkowej można dodać śmietanę i serwować z koperkiem. Sprawdzą się też kromki chleba i tradycyjne grzanki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl