Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja na jesienną przekąskę. Będzie lekko chrupiąca z wierzchu, mięciutka i cynamonowa w środku. To świetna i o wiele prostsza alternatywa dla tradycyjnych placków z jabłkami. W tej wersji zasmakują każdemu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Warto zacząć od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy również cynamon i sól, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Następnie partiami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, tak by zatrzymało sie na jabłkach. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na krążki o grubości 1 centymetra. Z każdego krążka wycinamy środek z gniazdem nasiennym.
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju, na wysokość 2-3 cm. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w gęstym cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Z wierzchu ciasto powinno być lekko chrupiące. Usmażone przekąski warto przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu jabłka w cieście nie będą zbyt tłuste. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Będą idealnie słodkie i mięciutkie w środku. Smacznego!