• Link został skopiowany

Doskonała przekąska lub pomysł na słodkie śniadanie. Jabłka w cieście naleśnikowym zasmakują każdemu łasuchowi

Brak ci pomysłów na zdrowe przekąski? Zamiast ciastek przygotuj jabłka w cieście. Przemycisz dzięki temu owoce do codziennej diety. Jabłka w cieście naleśnikowym wystarczy oprószyć cukrem i cynamonem, a wszystkie znikną z talerza w mgnieniu oka.
Jabłka w cieście
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja na jesienną przekąskę. Będzie lekko chrupiąca z wierzchu, mięciutka i cynamonowa w środku. To świetna i o wiele prostsza alternatywa dla tradycyjnych placków z jabłkami. W tej wersji zasmakują każdemu. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • cynamon,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Pyszne jabłka w cieście naleśnikowym. Trudno o prostszą przekąskę

Warto zacząć od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy również cynamon i sól, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Następnie partiami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, tak by zatrzymało sie na jabłkach. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na krążki o grubości 1 centymetra. Z każdego krążka wycinamy środek z gniazdem nasiennym.

Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju, na wysokość 2-3 cm. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w gęstym cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Z wierzchu ciasto powinno być lekko chrupiące. Usmażone przekąski warto przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu jabłka w cieście nie będą zbyt tłuste. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Będą idealnie słodkie i mięciutkie w środku. Smacznego!

Więcej o: