Ten cierpki owoc nadaje się idealnie do domowych wypieków. Pędź do ogródka, a potem upiecz ciasto z aronią

Aronia, choć cierpka i kwaśna, to doskonale nadaje się do wypieków i przetworów. Jej specyficzny smak doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta i kruszonki. Przygotuj jesienne ciasto z aronią i przekonaj się sama. Deser zniknie z blachy szybciej niż myślisz.

Jedni aronię wykorzystują do nalewek, inni zaś omijają szerokim łukiem, obawiając się jej cierpkiego smaku. Nie ma jednak powodu do obaw, ponieważ to dzięki niemu doskonale dopełnia ona słodycz domowych wypieków. Nasze babcie i prababcie nie bez powodu dbały o krzewy aronii w ogródkach. Ten owoc to nie tylko doskonały dodatek w kuchni, ale również cenne źródło wielu witamin i minerałów. Nim jednak zaczniesz delektować się sokiem lub nalewką, warto zacząć przyzwyczajać się do aronii dodając ją do ciasta. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Less waste w kuchni. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj skórki od owoców w nietypowy sposób

Składniki:

  • 500 g dojrzałych owoców aronii,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 140 g cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Puszyste ciasto z dodatkiem aronii. Kwaśny owoc komponuje się idealnie

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do głębokiej miski, a następnie łączymy z trzema łyżkami cukru (resztę zostawiamy). Do suchych składników dodajemy olej, żółtka i zimne masło pokrojone w kostki. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę (można wspomóc się mikserem planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta kruchego). Ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa od drugiej), obie owijamy folią lub zabezpieczamy reklamówką i wsadzamy do lodówki na 45 minut.

Większą część ciasta wyjmujemy po tym czasie i rozwałkowujemy. Cienki placek układamy na natłuszczonej blaszce i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W międzyczasie aronię płuczemy pod bieżącą wodą i przebieramy owoce, pozbywając się tych, które zaczęły się psuć lub wyrzucając listki i gałązki. Oczyszczone owoce okładamy na sitku, by przeschły. Następnie zasypujemy je pozostałym cukrem oraz skrobią ziemniaczaną (może być budyń). Gotowe nadzienie aroniowe przekładamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzch zaś ścieramy pozostałą część ciasta, tworząc kruszonkę z ciasta kruchego. Owocowy wypiek trzymamy w piekarniku kolejne pół godziny. Wierzch powinien się zarumienić. Ciasto z aronią warto podawać w towarzystwie słodkich lodów. Takie połączenie jest zawsze w cenie. Smacznego!

Więcej o: