Ocet z tych jesiennych owoców to samo zdrowie. Moja babcia robi go co roku i dodaje do sosów lub sałatek

Ocet jabłkowy jest doceniany przez jego ogromną uniwersalność. Nadaje się zarówno do wielu posiłków, ale także do sprzątania, jak i pielęgnacji skóry oraz włosów. Nie musisz jednak kupować sklepowych produktów, ponieważ przygotowanie octu jabłkowego to przysłowiowa bułka z masłem.

Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w diecie każdej osoby, która chce zadbać o zdrowe żywienie. Jego dodatek do pitej codziennie wody potrafi zapobiegać zaparciom, pomaga w trawieniu ciężkich dań, a także uwrażliwia tkanki na insulinę. Przygotuj ocet samodzielnie i ciesz się jego właściwościami zdrowotnymi. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 litr wody,
  • 6 łyżek cukru białego.

Babciny sposób na ocet jabłkowy. Po kilku tygodniach będzie gotowy

W garnku zagotowujemy wodę, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie dokładnie myjemy słoik (pojemność ok. 3 litry) i wyparzamy. Dzięki temu żadne drobnoustroje nie zakłócą całego procesu fermentacji, który w przygotowywaniu octu jest kluczowy. Gdy woda nieco przestygnie, rozpuszczamy w niej cukier, a następnie wlewamy syrop do słoika. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek. Najlepiej użyć takich, które nie są pokryte pestycydami lub innymi środkami, które chronią je przed psuciem. Jeśli jednak używamy sklepowych, należy je dokładnie umyć. Z owoców usuwamy jedynie ogonki, a następnie kroimy jabłka na mniejsze kawałki. Skórki i nasiona mogą brać udział w fermentacji, dlatego też nie ma potrzeby ich usuwać. Tak przygotowane jabłka dodajemy do słoika z ostudzonym już syropem. Upychamy je ciasno, tak by nie wypłynęły na powierzchnię wody. W razie potrzeby, można obciążyć je czystą szklanką.

Słój zakrywamy ściereczką i mocujemy gumką recepturką lub sznurkiem, tak by ściereczka dokładnie zakrywała otwór słoika. Tak przygotowane naczynie z jabłkami w środku odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 tygodni, by wytworzył się ocet. W pierwszych dniach trzeba jednak pamiętać, by wyparzoną łyżką mieszać zawartość słoika raz dziennie. Po upływie pięciu tygodni zdejmujemy z powierzchni matkę octową, a ocet przelewamy do czystego naczynia, odcedzając jednocześnie jabłka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.