Zupa dyniowa to już klasyka jesiennych jadłospisów. Jej miłośnicy cenią ją nie tylko za wyborny smak, ale również za kremową konsystencję i fakt, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Najczęściej poza dynią, do zupy dodajemy również ziemniaki. Warto jednak dorzucić do garnka również inne warzywo. Jego smak podkręci intensywność dyni. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dynię przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, wyciągamy nasiona i kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy także obrane ziemniaki, selera i... pietruszkę. To właśnie to tanie warzywo sprawia, że zupa dyniowa smakuje lepiej, niż w wersji klasycznej. Cebulę i czosnek zaś siekamy drobno. Wszystkie warzywa (dodawane partiami) podsmażamy do miękkości na oleju. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą.
Podsmażone warzywa gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę cynamonem, kurkumą, gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać również szczyptę kardamonu. Ostudzoną zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Wówczas wystarczy dolać odrobinę mleka i doprawić solą wedle potrzeby. Tak przygotowaną zupę dyniową najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami. Smacznego!