Podrasuj smak nudnej zupy dyniowej tym białym warzywem. Po stary przepis nie sięgniesz już nigdy w życiu

Zupa dyniowa to rarytas w jesiennym jadłospisie. Na tle innych dań wyróżnia ją jedwabiście kremowa konsystencja i właściwości rozgrzewające. Jej smak można jednak podrasować i to w tani sposób. Wystarczy dodać do zupy to popularne warzywo.

Zupa dyniowa to już klasyka jesiennych jadłospisów. Jej miłośnicy cenią ją nie tylko za wyborny smak, ale również za kremową konsystencję i fakt, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Najczęściej poza dynią, do zupy dodajemy również ziemniaki. Warto jednak dorzucić do garnka również inne warzywo. Jego smak podkręci intensywność dyni. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Składniki:

  • 1 główka dyni piżmowej lub hokkaido,
  • 1,5 litra wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • pół selera,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru w proszku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Dziecinnie prosty przepis na kremową zupę dyniową. Podkręć smak tym warzywem

Dynię przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, wyciągamy nasiona i kroimy w kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy także obrane ziemniaki, selera i... pietruszkę. To właśnie to tanie warzywo sprawia, że zupa dyniowa smakuje lepiej, niż w wersji klasycznej. Cebulę i czosnek zaś siekamy drobno. Wszystkie warzywa (dodawane partiami) podsmażamy do miękkości na oleju. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka i zalewamy wodą.

Podsmażone warzywa gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę cynamonem, kurkumą, gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać również szczyptę kardamonu. Ostudzoną zupę blendujemy na gładki i jednolity krem. Wówczas wystarczy dolać odrobinę mleka i doprawić solą wedle potrzeby. Tak przygotowaną zupę dyniową najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

Więcej o: