Półfinalista MasterChefa pokazał, jak przygotować mistrzowski makaron z dynią. Ten przepis może być hitem jesieni

Jesień to najlepsza pora, by eksperymentować z dynią i innymi sezonowymi produktami. Półfinalista MasterChefa, Leszek Wodnicki, pokazał jak przygotować wyborny makaron we włoskim stylu. Sekretem dobrego smaku nie jest jedynie dynia, a pewien rodzaj mięsa, którego aromat wyczuwalny jest w każdym kęsie.

Leszek Wodnicki brał udział w drugiej edycji programu MasterChef, gdzie dostał się aż do półfinałów. Na tym jego działalność kulinarna się jednak nie zakończyła, a w ostatnio na prośbę redakcji serwisu Wprost, przygotował on znakomity makaron z dynią w roli głównej. Tym przepisem skradniesz serca wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Składniki:

  • 100 g startej dyni hokkaido,
  • 100 g boczku wędzonego lub pancetty,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano,
  • 180 g suchego makaronu tagliatelle,
  • sól i pieprz,
  • liście bazylii do dekoracji.

Wyborny makaron z dynią i parmezanem. To połączenie pozytywnie cię zaskoczy

Zanim zaczniemy przygotowywać danie, warto ugotować makaron. Gotowe tagliatelle odcedzamy, jednak warto zachować odrobinę wody z gotowania, która przyda się do sosu.
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. W przypadku dyni hokkaido można pominąć obieranie dyni ze skórki. Starte warzywo odkładamy na bok, a w tym czasie pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Aromatyczne mięso podsmażamy na łyżce masła, tak by z wierzchu kawałki pancetty lub boczku były rumiane. Mięso zdejmujemy z patelni, dokładamy drugą łyżkę masła i podsmażamy startą dynię. Kiedy warzywo będzie już miękkie, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, śmietankę i podsmażone skwarki. Całość dusimy, aż do powstania kremowego sosu. 

Sos dyniowy doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej użyć pieprzu świeżo mielonego. Na koniec na patelnie dodajemy ugotowany al dente makaron. Całość mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty.  Sos powinien w tym czasie zgęstnieć i dokładnie oblepić tagliatelle. Gotowe dania wykładamy na talerz, dekorujemy startym parmezanem i listkiem bazylii. Podane w ten sposób prezentuje się pięknie, lecz smakuje jeszcze lepiej. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tym daniu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.