Koniec ze śniadaniową rutyną. Z tych składników zrobisz smaczną, tanią i zdrową pastę kanapkową

Twoje śniadanie przypomina smutną rutynę i składa się z pieczywa, sera, wędliny i bladych pomidorów? Zapomnij o tych produktach i postaw na obłędnie smaczną pastę kanapkową. To domowej roboty smarowidło wypada bezkonkurencyjnie, a wszystko z tanich, swojskich oraz zdrowych składników.

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. niestety mimo tego, często o nim zapominamy, jemy je w pośpiechu lub stawiamy na oklepane, nudne produkty bez wyrazu czy cennych witamin. Zamiast zatem szykować po raz kolejny chleb z żółtym serem czy parówki, postaw na znakomitą pastę kanapkową z dodatkiem ryby. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. 

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Pożegnaj nudne śniadania. Ta pasta kanapkowa smakuje rewelacyjnie

Wśród topowych śniadań można wyróżnić wiele smakołyków, zaczynając od lekkich owsianek, koktajli warzywno-owocowych, jajecznych specjałów i kończąc na piętrowych kanapkach hojnie wypełnionych najróżniejszymi składnikami. Takie specjały często są jednak czasochłonne i wymagają długiej listy, często drogich produktów. Warto zatem wrócić do korzeni i przypomnieć sobie przepis na obłędnie smaczny banał, serwowany niegdyś przez nasze babcie i mamy. Mowa tu o paście kanapkowej, która jest zdrowa, sycąca i co najważniejsze obłędnie smaczna! Dodatkowym plusem poza krótkim czasem przygotowania jest niska cena.

Pasta kanapkowa to kulinarny banał, który doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację lub przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Nasza propozycja zawiera rybę, jaja, ogórki kiszone i rzecz jasna kremowe sosy jak majonez i musztardę. Takie połączenie zawsze smakuje wybornie, a wszystko ekspresowo i za bezcen! 

Przepis na klasyczną pastę kanapkową z tuńczykiem i jajkami

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • czerwona cebula,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielenina np. szczypiorek lub natka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku ugotuj jaja na twardo. 
  2. Następnie pokrój w bardzo drobną kostkę ogórki, czerwoną cebulę i zieleninę. 
  3. Ugotowane jajka także pokrój w drobną kostkę i połącz z warzywami w misce. 
  4. Teraz pora na rybę - tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski, rozdrobnij delikatnie widelcem. 
  5. Na koniec dodaj do pasty majonez, musztardę, sól i pieprz. Wszystko starannie wymieszaj i gotowe! 
  6. Wskazówka - jeśli chcesz nadać paście nieco bardziej pikantnego wyrazu, dodaj sos sriracha. Świetnie sprawdzi się także szczypta płatków chilli. 
  7. Pasta kanapkowa doskonale smakuje ze świeżymi bułkami, chlebem, ale także podana na liściach sałaty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.