Ryba na piątek. W wielu domach to już stała tradycja
Obiad na piątek? Ryba! Ryba na piątek to pomysł na obiad, który w naszych domach pojawia się bardzo często. W niektórych domach jedzenie ryby w piątek stało się już tradycją. Można to uznać za dobry nawyk, ponieważ codzienne spożywanie mięsa nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i organizm. Warto jednak pamiętać, że ryba to nie tylko filet usmażony w panierce. Pomysłów na przygotowanie smacznej ryby jest wiele, dlatego warto je poznać.
Ryba — przepis na szaszłyki z łososia
Przepis na rybę nie musi skończyć się wyłącznie na smażonej potrawie. Urozmaicenie w kuchni to świetna sprawa, zwłaszcza jeśli przygotowane danie idealnie smakuje. Oto przepis na szaszłyki z łososia, które świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi.
- Składniki: 300 g fileta z łososia, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 250 g obranego ananasa
- Składniki na sos: 0,5 cytryny, 100 g śmietany 18%
- Składniki na glazurę: 0,5 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku w łupinach, 2 łyżki brązowego cukru, mała cebula, 300 ml białego octu winnego, 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
Obiad z ryby. Jak w kilku krokach przygotować szaszłyki z łososia?
Obiad z ryby w kilku krokach? Czemu nie? Poniżej znajdziesz opis jak zrobić szaszłyki z łososia grillowane.
- Z łososia odcinamy skórę, myjemy i suszymy. Sprawdzamy, czy nie ma ości, kroimy w 2,5 cm kostkę. W taki sam sposób kroimy ananasa. Łososia i ananasa nadziewamy na patyczki szaszłykowe.
- Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulę zrumieniamy na suchej patelni. Czosnek obieramy i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą miksujemy blenderem. Glazurą smarujemy szaszłyki.
- Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szaszłyki. Grillujemy na dużym ogniu z każdej strony po około minucie.
- Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ze śmietaną cytrynową.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Co w piątek na obiad zamiast ryby? Obiad, w którym nie ma mięsa oraz ryby
Co zjeść na obiad w piątek zamiast ryby czy mięsa? Oto nasza propozycja całkowicie warzywnego obiadu, który polubią nie tylko wegetarianie. To danie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale także szybkie w przygotowaniu a takie lubimy najbardziej.
Składniki:
- 20 dag mrożonego szpinaku
- kilogram ziemniaków
- pieprz, sól
- cebula
- 3 łyżki śmietany
- 2 szalotki
- łyżka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i gotujemy 15 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedzamy. Gorące mleko wlewamy do ziemniaków, robimy purée. Dodajemy sól, pieprz i śmietanę.
- Cebulę oraz szalotki kroimy i smażymy na maśle. Dodajemy szpinak i natkę, chwilę smażymy.
- Masłem smarujemy formę. Układamy kolejne warstwy szpinaku i purée. Posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Obiad. Ryby są zdrowsze niż kurczak czy wołowina. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
Obiad z ryby to doskonała alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Mięso nie jest dla naszego organizmu zdrowe, w przeciwieństwie do ryb, które dostarczają do organizmu wielu cennych składników i minerałów odżywczych. Dlaczego warto jeść ryby?
- Ryby są dobre dla wzroku — regularne spożywanie ryb pomaga chronić oczy oraz minimalizować ryzyko zwyrodnień powstałych przez długie przesiadywanie przed komputerem.
- Wspomagają serce — badania wykazały, że ryby mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, które wspomagają i chronią nasze serce.
- Zapobiegają chorobie jelit — badania wykazują, że dieta bogata w tłuste ryby i owoce morza, pomaga chronić nas przed zapaleniem jelita grubego.
- Wspomagają naczynia krwionośne — kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w rybach zmniejszają ryzyko zakrzepicy.
Co można zrobić z ryby na obiad?
Co można zrobić z ryby na obiad? Możliwości jest naprawdę bardzo wiele, ponieważ rybę możemy usmażyć, ugotować, upiec, zamarynować, a także uwędzić czy podać w galarecie. Dla miłośników zup polecamy zupy rybne. Ponadto ryby świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapkę w formie pasty.
Ryba — przepis Thermomix na rybę ugotowaną na parze
Przepis na rybę z Thermomixa jest szybki i prosty. Nakładamy na pokrywę naczynia miksującego dolną część przystawki Varoma, odważamy do niej brokuły. Wkładamy przygotowany wkład Varomy, odważamy do niego rybę i gotujemy na parze 14-18 min/Varoma/obr.3 lub do momentu, aż ryba będzie ugotowana.
Zobacz też: Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy