Kluski śląskie to uwielbiana przez Polaków potrawa na bazie gotowanych ziemniaków i mąki. Danie to zostało uznane za regionalny rarytas, dlatego wpisano go na Listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Ziemniaczane kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem mają miękką konsystencję, która sprawia, że niemal rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują podane z sosem i mięsem, np. schabem, dewolajem czy kotletem.
Kluski śląskie wyjdą idealne, jeśli podczas przygotowań zastosujemy słynną metodę 4:1. Oznacza ona, że na cztery części ciasta przypada jedna część mąki ziemniaczanej. Nie musisz jednak bawić się w obliczenia matematyczne. Wystarczy, że po wyrobieniu masy podzielisz ciasto na równe ćwiartki. Potem wystarczy wyjąć jedną część, a w jej miejscu umieścić porcję mąki. Nic prostszego, prawda?
Składniki:
Przygotowania klusek rozpocznij od obrania, pokrojenia na mniejsze kawałki i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu i wstępnym ostudzeniu umieść je w misce. Dodaj masło (wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki), a następnie ubij oba składniki na gładką, jednolitą masę. W dalszej kolejności podziel ją na cztery równe części.
Jedną część masy zastąp mąką ziemniaczaną lub skrobią. Po zapełnieniu luki umieść z powrotem pozostały fragment i wbij jedno jajko. Połączoną całość wyrób na ciasto pozbawione grudek. Gładkie ciasto ukształtuj w roladkę czy też rulon o grubości nie większej niż 3-4 cm. Odkrój z niego niewielkie kawałeczki i uformuj je w kulki. Palcem wykonaj delikatne wgłębienie na środku każdej kluski.
W garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej szczyptę soli. Po chwili wrzuć do niej pierwszą partię klusek śląskich. Pamiętaj, aby nie wrzucać wszystkich na raz, gdyż podczas gotowania mogą się posklejać. Trzymaj je na małym ogniu przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej. Po wyjęciu ich z wrzątku zalej je zimną wodą, a po minucie odcedź. Dzięki temu "zahartujesz" swoje kluseczki i uchronisz je przed posklejaniem w nieapetyczną breję. Na koniec zaserwuj je z pysznym sosem mięsnym lub grzybowym. Możesz też polać je zasmażką ze skwarkami, a nawet posypać cukrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl