Robienie dekorowanych piernikowych ludzików i wyszukanych domków z piernika to ekscytująca zabawa i tworzenie cennych wspomnień ze okresu świąt Bożego Narodzenia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy im pomagają. Jeśli nie udało ci się zjeść pierniczków, do ostatniego kawałka, sprawdź jak je przechowywać prawidłowo, aby zachowały smak i konsystencję jak najdłużej.
Aromatyczne, korzenne ciasteczka, czyli pierniczki to obecnie nieodłączny element kojarzący się ze świętami. Można kupić je gotowe w sklepie lub samodzielnie upiec w domu. Przechowywanie jest kluczowe, aby pierniczki, które zostały przygotowane na kilka tygodni lub dni przed Bożym Narodzeniem zmiękły i były idealne do jedzenia. Najlepszym miejscem, do ich przechowywania są szczelnie zamykane, metalowe puszki. Sprawdzi się także słoik lub pojemnik na żywność. Pierniki nie tylko nie wyschną, ale także nabiorą wilgoci. Co więcej, będą doskonałym elementem ozdobnym do mieszkania.
Czasami zdarza się, że mimo właściwego przechowywania i odpowiedniej ilości czasu nasze pierniczki wciąż pozostają twarde. Jest na to prosty sposób, aby już w kilkanaście godzin cieszyć się miękkimi wypiekami. Wystarczy, że do pojemnika, w którym trzymasz ciastka, włożysz kilka ćwiartek jabłka, cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, tylko aby regularnie wymieniać kawałki owoców na nowe. Soki zawarte w miąższu owoców zostaną zaabsorbowane przez pierniczki, które dodatkowo zyskają owocowy aromat.