• Link został skopiowany

Pierniki przechowuję tylko w jednym miejscu. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Pierniczki to korzenne ciasteczka, które od lat umilają czas przed świętami Bożego Narodzenia. Gdzie i jak przechowywać pierniki, aby były miękkie i pachnące? Tak przetrwają do świąt.
Pierniczki świąteczne
Unsplash - Cyrus Crossan

Robienie dekorowanych piernikowych ludzików i wyszukanych domków z piernika to ekscytująca zabawa i tworzenie cennych wspomnień ze okresu świąt Bożego Narodzenia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy im pomagają. Jeśli nie udało ci się zjeść pierniczków, do ostatniego kawałka, sprawdź jak je przechowywać prawidłowo, aby zachowały smak i konsystencję jak najdłużej.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Jak przechowywać pierniczki, aby przetrwały? Nie pozwól, aby żadne ciasteczko się zmarnowało

Aromatyczne, korzenne ciasteczka, czyli pierniczki to obecnie nieodłączny element kojarzący się ze świętami. Można kupić je gotowe w sklepie lub samodzielnie upiec w domu. Przechowywanie jest kluczowe, aby pierniczki, które zostały przygotowane na kilka tygodni lub dni przed Bożym Narodzeniem zmiękły i były idealne do jedzenia. Najlepszym miejscem, do ich przechowywania są szczelnie zamykane, metalowe puszki. Sprawdzi się także słoik lub pojemnik na żywność. Pierniki nie tylko nie wyschną, ale także nabiorą wilgoci. Co więcej, będą doskonałym elementem ozdobnym do mieszkania.

Twarde pierniki? Prosty trik, aby ciasteczka zmiękły i zyskały dodatkowy aromat

Czasami zdarza się, że mimo właściwego przechowywania i odpowiedniej ilości czasu nasze pierniczki wciąż pozostają twarde. Jest na to prosty sposób, aby już w kilkanaście godzin cieszyć się miękkimi wypiekami. Wystarczy, że do pojemnika, w którym trzymasz ciastka, włożysz kilka ćwiartek jabłka, cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, tylko aby regularnie wymieniać kawałki owoców na nowe. Soki zawarte w miąższu owoców zostaną zaabsorbowane przez pierniczki, które dodatkowo zyskają owocowy aromat.

Więcej o: