Jak zrobić francuskie makaroniki? Uczta dla oka
Makaroniki z uwagi na swoją niezwykłą urodę należą do jednych z najczęściej fotografowanych słodkości. Kolorową piramidę z makaroników można śmiało włączyć do dekoracji imprez w pastelowym klimacie. Planujesz chrzest dziecka, a może baby shower? Sprawdź, jak zrobić francuskie makaroniki, które będą ciekawą, słodką ozdobą.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Domowe makaroniki - jaki jest poziom trudności?
W trzystopniowej skali domowe makaroniki plasują się gdzieś pośrodku. Aby przygotować ciastka dla 10 osób, będziemy potrzebować mniej więcej dwóch godzin wolnego czasu oraz średnich umiejętności kulinarnych.
Makaroniki francuskie - lista składników
Z pewnością konieczne będą wcześniejsze zakupy. Makaroniki francuskie nie wymagają długiej listy produktów, ale niektóre są dość specyficzne (jak na przykład mąka migdałowa czy barwniki spożywcze). Oto pełna lista składników:
Lista produktów podstawowych
- mąka migdałowa - 125 g,
- cukier biały - 150 g,
- woda - 2,5 łyżki stołowej,
- cukier puder - 125 g,
- białka z czterech jajek,
- dowolne barwniki spożywcze.
Lista produktów na nadzienie
- biała czekolada - 100 g,
- śmietanka 30 proc. - 100 g
Makaronik - przepis krok po kroku
Przepis na makaroniki warto poznać wcześniej. Poniżej prezentujemy szczegółową instrukcję rozpisaną na pięć w miarę prostych etapów.
Etap 1
- Mąkę z migdałów oraz cukier puder należy przesiać przez sitko.
- Do mąki migdałowej dodajemy połowę białek.
- Całość należy dokładnie wymieszać, aż do otrzymania jednolitej masy.
Etap 2
- Wodę i 150 g cukru podgrzewamy w garnku, aż powstanie syrop, który następnie należy podgrzewać do temperatury 118 stopni Celsjusza. Idealna konsystencja powinna spływać po łyżce.
- Resztę białek należy ubić i następnie wlać do nich uzyskany wcześniej syrop. Całość ubijamy przez około trzy minuty.
- Otrzymaną pianę przekładamy do masy migdałowej z surowym jajkiem.
- Całość delikatnie mieszamy.
- W celu uzyskania dwóch kolorów w tym momencie należy podzielić masę i do każdej połowy dodać inny barwnik.
Etap 3
- Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierników. Ważne, aby miał okrągłą końcówkę.
- W kolejnym kroku wyciskamy kształt makaroników na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie blachę odstawiamy na bok na godzinę w temperaturze pokojowej.
Etap 4
- Makaroniki należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez pół godziny.
- Następnie odstawiamy je do wystudzenia.
Etap 5
- Czas rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Te dwa składniki gotujemy na małym ogniu, tak powstanie pyszne nadzienie.
- Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy odpowiednią ilość na pierwszą część i dociskamy drugą.
Zobacz też: Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście