Jak zrobić ciasteczka makaroniki jak z reklamy? Wbrew pozorom nie jest to mega trudne zadanie

Jak zrobić ciasteczka makaroniki, które potrafią zaskoczyć niezwykłym smakiem, ale też będą się bajecznie prezentować na stole? Sprawdź z nami przepis na ciekawe ciasteczka, które biją rekordy popularności w social mediach.

Jak zrobić francuskie makaroniki? Uczta dla oka  

Makaroniki z uwagi na swoją niezwykłą urodę należą do jednych z najczęściej fotografowanych słodkości. Kolorową piramidę z makaroników można śmiało włączyć do dekoracji imprez w pastelowym klimacie. Planujesz chrzest dziecka, a może baby shower? Sprawdź, jak zrobić francuskie makaroniki, które będą ciekawą, słodką ozdobą

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Domowe makaroniki - jaki jest poziom trudności? 

W trzystopniowej skali domowe makaroniki plasują się gdzieś pośrodku. Aby przygotować ciastka dla 10 osób, będziemy potrzebować mniej więcej dwóch godzin wolnego czasu oraz średnich umiejętności kulinarnych. 

Makaroniki francuskie - lista składników 

Z pewnością konieczne będą wcześniejsze zakupy. Makaroniki francuskie nie wymagają długiej listy produktów, ale niektóre są dość specyficzne (jak na przykład mąka migdałowa czy barwniki spożywcze). Oto pełna lista składników: 

Lista produktów podstawowych 

  • mąka migdałowa - 125 g, 
  • cukier biały - 150 g, 
  • woda - 2,5 łyżki stołowej, 
  • cukier puder - 125 g, 
  • białka z czterech jajek, 
  • dowolne barwniki spożywcze.   

Lista produktów na nadzienie 

  • biała czekolada - 100 g, 
  • śmietanka 30 proc. - 100 g

 Makaronik - przepis krok po kroku 

Przepis na makaroniki warto poznać wcześniej. Poniżej prezentujemy szczegółową instrukcję rozpisaną na pięć w miarę prostych etapów. 

Etap 1

  • Mąkę z migdałów oraz cukier puder należy przesiać przez sitko. 
  • Do mąki migdałowej dodajemy połowę białek.  
  • Całość należy dokładnie wymieszać, aż do otrzymania jednolitej masy. 

Etap 2 

  • Wodę i 150 g cukru podgrzewamy w garnku, aż powstanie syrop, który następnie należy podgrzewać do temperatury 118 stopni Celsjusza. Idealna konsystencja powinna spływać po łyżce. 
  • Resztę białek należy ubić i następnie wlać do nich uzyskany wcześniej syrop. Całość ubijamy przez około trzy minuty. 
  • Otrzymaną pianę przekładamy do masy migdałowej z surowym jajkiem. 
  • Całość delikatnie mieszamy. 
  • W celu uzyskania dwóch kolorów w tym momencie należy podzielić masę i do każdej połowy dodać inny barwnik. 

Etap 3 

  • Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierników. Ważne, aby miał okrągłą końcówkę. 
  • W kolejnym kroku wyciskamy kształt makaroników na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Następnie blachę odstawiamy na bok na godzinę w temperaturze pokojowej. 

Etap 4 

  • Makaroniki należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez pół godziny. 
  • Następnie odstawiamy je do wystudzenia. 

Etap 5 

  • Czas rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Te dwa składniki gotujemy na małym ogniu, tak powstanie pyszne nadzienie.  
  • Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy odpowiednią ilość na pierwszą część i dociskamy drugą. 

Zobacz też: Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.