Kluski z serem białym to rarytas, który uwielbiają nie tylko dzieci. Co ważne, są dobre o każdej porze roku. Znakomicie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Kluseczki kładzione łyżką z twarogiem można podawać także z mlekiem. Najlepiej w wersji na ciepło.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski kładzione z serem - receptura krok po kroku
Oto prosty przepis na kluski kładzione z serem:
Składniki:
- 300 g białego sera
- 2 jaja
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
- cukier
- odrobina masła
Wykonanie:
- Wymieszaj ze sobą mąki, kaszę, biały ser, jaja i cukier (1 łyżkę). Wyrób dokładnie.
- Zagotuj wodę w garnku i posól.
- Weź łyżkę i nabierz masę. Zanurz ją w gotującej się wodzie. Zrób w taki sposób kilka kluseczek. Wyłów kluski łyżką cedzakową po ugotowaniu. Przełóż je do miski. Powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
- Rozpuść masło i polej nim kluski. Posyp cynamonem i cukrem.
Kluski z serem i ziemniakami. Wykorzystaj to co zostało po obiedzie
Kluski z serem i ziemniakami to danie "no waste". Przepis sprawdzi się zwłaszcza wtedy gdy został nam nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Składniki:
- 400 g twarogu
- 2 jaja
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- odrobina soli
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do posypania
Wykonanie:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Połącz je z rozdrobnionym serem i pozostałymi składnikami. Wyrób dobrze ciasto.
- Przygotuj stolnicę. Podsyp ją mąką.
- Zrób rulon z ciasta i pokrój na romby.
- Zagotuj wodę. Posól ją. Przystąp do gotowania klusek (gotuj 2-3 minuty).
- Gotowe posyp cukrem.
Kluski z serem na słodko ze śmietaną i domowym dżemem
Kluski z serem na słodko ze śmietaną i domowym dżemem owocowym nie mają sobie równych. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Oto przepis:
Składniki na kluski:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- odrobina soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
Pozostałe składniki:
- śmietana do polania
- cukier waniliowy do posypania
- dżem z dużymi kawałkami owoców
Wykonanie:
- Twaróg rozdrobnij widelcem.
- Dołóż pozostałe składniki na kluski. Wyrób je dobrze.
- Później zrób z ciasta długie wałki. Pokrój je na kluski.
- Wrzuć kluski do gotującej się osolonej wody. Gotuj 2-4 minuty. Pamiętaj, aby wykonywać ten proces partiami.
- Odcedź kluski za pomocą łyżki cedzakowej.
- Przełóż gotowe kluseczki na talerz.
- Śmietanę połącz z cukrem waniliowym.
- Gotowe kluseczki polej śmietaną i dodaj dżem z owocami
Szybki makaron z białym serem - ekspresowy obiad dla całej rodziny
Oto ostatni przepis na szybki makaron z serem. Podajemy ekspresową recepturę dla zabieganych.
Składniki:
- ulubiony makaron - 500 g
- twaróg półtłusty albo tłusty - 300 g
- masło - 2 łyżki
- cukier do posypania
- cynamon do posypania
Przepis:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Roztop masło na patelni.
- Wyłóż na talerz makaron, polej go masłem, następnie rozłóż twaróg i posyp całość cukrem i cynamonem.
Zobacz też: Rolada ziemniaczana jak kilkadziesiąt lat temu. Lepsza niż wszystkie zapiekanki razem wzięte