Pierwszy posiłek dnia to bardzo ważny moment, dlatego warto go celebrować i rozkoszować się wyjątkowym smakiem. Przepis na obłędną szakszukę z małym udoskonaleniem powinien zatem zaspokoić największych smakoszy. Wszystko to za sprawą smakowitych buraków, które będą tu grać pierwszoplanową rolę zamiast pomidorów.
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie
Szakszuka z buraczanym twistem, czyli przepis na kolorowe i smakowite danie
Szakszuka to nic innego jak jajka duszone w aromatycznym sosie bazującym w klasycznej wersji na papryce i pomidorach. Tradycyjna receptura to przede wszystkim sposób podania na małej żeliwnej patelni i orientalna mieszanka przypraw. Co, jednak gdyby zmienić tradycyjny przepis i główne składniki wymienić na buraki. Tak powstaje mistrzowskie danie, które kusi pięknymi kolorami, makiem i solidną porcją witamin.
Buraczana szakszuka to ciekawa wariacja klasycznego dania. Okazuje się, że brak pomidorów wcale nie musi okazać się śniadaniową tragedią. Naturalna słodycz buraka doskonale podbija smak jajek, a także wybornie komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość rewelacyjnie smakuje i kusi już samymi kolorami i zapachem.
Przepis na buraczaną szakszukę. Śniadanie idealne i to w odcieniach różu
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 ugotowane buraki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- kumin,
- masło,
- zielenina koperek, natka pietruszki, świeża kolendra,
- do podania: pieczywo lub pita.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od warzyw. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę posiekaj w bardzo drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i zeszklij ją na złoty kolor. Po tym czasie dodaj także buraki. Zasmażaj całość przez około cztery minuty. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do podsmażonych buraków wszystkie przyprawy: sól, kumin oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
- Tera pora na jajka. W burakach zrób wgłębienia, a w ich miejsce wbij jaja.
- Duś szakszukę na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Potrawa to około 10 minut. Na koniec posyp danie zieleniną i podawaj z pieczywem. Wskazówka - szakszukę można posypać także serem feta - to pięknie wzbogaci smak warzyw i jajek.
- W sezonie wiosennym buraki można zastąpić także botwinką - takie połączenie będzie równie smakowite.