Szakszuka bez pomidorów brzmi jak profanacja. Ale ten przepis to wyborna wariacja w zwariowanej wersji

Klasyczna szakszuka to perfekcja w orientalnym wydaniu. Co jednak gdyby nieco urozmaicić danie i pomidory zastąpić innym, dorodnym i kolorowym warzywem. Buraki sprawdzą się w tej roli znakomicie, a całość poza piękną prezencją będzie równie wybornie smakować. To przepis na zjawiskowe śniadanie i sycący lunch.

Pierwszy posiłek dnia to bardzo ważny moment, dlatego warto go celebrować i rozkoszować się wyjątkowym smakiem. Przepis na obłędną szakszukę z małym udoskonaleniem powinien zatem zaspokoić największych smakoszy. Wszystko to za sprawą smakowitych buraków, które będą tu grać pierwszoplanową rolę zamiast pomidorów. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Szakszuka z buraczanym twistem, czyli przepis na kolorowe i smakowite danie 

Szakszuka to nic innego jak jajka duszone w aromatycznym sosie bazującym w klasycznej wersji na papryce i pomidorach. Tradycyjna receptura to przede wszystkim sposób podania na małej żeliwnej patelni i orientalna mieszanka przypraw. Co, jednak gdyby zmienić tradycyjny przepis i główne składniki wymienić na buraki. Tak powstaje mistrzowskie danie, które kusi pięknymi kolorami, makiem i solidną porcją witamin. 

Buraczana szakszuka to ciekawa wariacja klasycznego dania. Okazuje się, że brak pomidorów wcale nie musi okazać się śniadaniową tragedią. Naturalna słodycz buraka doskonale podbija smak jajek, a także wybornie komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość rewelacyjnie smakuje i kusi już samymi kolorami i zapachem.

Przepis na buraczaną szakszukę. Śniadanie idealne i to w odcieniach różu 

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 2 ugotowane buraki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin,
  • masło,
  • zielenina koperek, natka pietruszki, świeża kolendra, 
  • do podania: pieczywo lub pita.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od warzyw. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę posiekaj w bardzo drobną kosteczkę. 
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i zeszklij ją na złoty kolor. Po tym czasie dodaj także buraki. Zasmażaj całość przez około cztery minuty. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Do podsmażonych buraków wszystkie przyprawy: sól, kumin oraz pieprz. Wszystko wymieszaj. 
  4. Tera pora na jajka. W burakach zrób wgłębienia, a w ich miejsce wbij jaja. 
  5. Duś szakszukę na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Potrawa to około 10 minut. Na koniec posyp danie zieleniną i podawaj z pieczywem. Wskazówka - szakszukę można posypać także serem feta - to pięknie wzbogaci smak warzyw i jajek. 
  6. W sezonie wiosennym buraki można zastąpić także botwinką - takie połączenie będzie równie smakowite. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.