Wędzonego kurczaka mielę i doprawiam aromatycznymi dodatkami. Tak powstaje idealna pasta na kanapki

Pasta kanapkowa to doskonałe rozwiązania na urozmaicenie nudnych i rutynowych śniadań. Zamiast zatem po raz kolejny szykować kanapki z żółtym serem czy suchą jajecznicę postaw na kremowe smarowidło, które łączy obłędne smaki. Tu króluje wędzony kurczak i aromatyczne przyprawy.

Nudne śniadania odejdą w zapomnienie, jeśli postawisz na przepis z obłędnym kurczakiem w roli głównej. Mowa tu o kremowej i puszystej paście kanapkowej, która doskonale pasuje do świeżego pieczywa. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wszystkie szczegóły i listę składników zdradzamy w przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Kremowa pasta kanapkowa z kurczakiem w roli głównej

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia dlatego warto o nim pamiętać i co najważniejsze sprawić, by było smakowite i ciekawe. Właśnie dlatego, zamiast szykować nudne kanapki, jajka sadzone czy jajecznicę, warto postawić na kremową pastę kanapkową, która zachwyci podniebienie i zostanie zapamiętana na długo. Wszystko za sprawą składników - tu króluję wędzony kurczak, a smak mięsa wzbogaca m.in. duszona cebula i przyprawy. 

Kanapkowe smarowidło to banalnie prosty przepis, który spróbowany raz, pozostanie w domowym menu. Wystarczy zmielić mięso i połączyć ze złocistą cebulą duszoną na maśle z czosnkiem. Następnie dodajemy zioła, świeżą zieleninę i nasze spoiwo, czyli puszysty majonez. Wszystko mieszamy i pasta kanapkowa jest gotowa. 

Przepis na pastę kanapową z wędzonym kurczakiem

Składniki: 

  • 500 g wędzonych udek z kurczaka,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • odrobina masła,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • świeża zielenina np. szczypiorek lub koperek,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania cebuli i czosnku. Warzywa drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z oliwą i odrobiną masła. Składniki smaż aż ładnie się zezłocą. Patelnię ściągnij z ognia. 
  2. Mięso z kurczaka oddziel od kości i zmiel w maszynce. Wędzone mięso połącz teraz z cebulą i czosnkiem. 
  3. Do miski z naszą bazą do pasty kanapowej dodaj majonez, posiekane zioła, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i smarowidło jest gotowe!
  5. Pasta kanapkowa smakuje wyśmienicie na pajdzie wiejskiego chleba, z bułkami czy tostami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.