Co zrobić, żeby sałatka nie podciekała wodą? Mam na to jeden patent, który sprzedała mi babcia

Świąteczna uczta - nieważne, czy bożonarodzeniowa, czy wielkanocna - nie obędzie się bez dużego półmiska sałatki jarzynowej. Pozornie prosty dodatek do dań nierzadko jednak sprawia nam kłopoty. Największym problemem jest zbytnie nachodzenie wodą. Jak temu zapobiec?

Sałatka jarzynowa to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw, przygotowywanych w polskich domach. Mieszanka warzyw, przypraw oraz majonezu doskonale komponuje się niemal ze wszystkim. Można ją zaserwować razem ze schabowym, jak i rybą czy zwykłą kanapką. Choć jej przyrządzenie nie jest skomplikowane, to niekiedy nastręcza nam problemów.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka nachodzi wodą? Rozwiązanie problemu jest tak proste, że aż śmieszne

Czasem to właśnie najprostsze przepisy spędzają nam sen z powiek. Bo jak wyjaśnić, że przekąska tak łatwa w wykonaniu jak sałatka, wychodzi potem mętna i wodnista? Okazuje się, że winę w przypadku nachodzenia wodą ponosi nasza nadgorliwość przy doprawianiu. Jak wiadomo, sałatka jarzynowa składa się głównie z ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Niektórzy wzbogacają ją również o ogórki kiszone i kukurydzę z puszki.

Wszystkie te warzywa są bogate w wodę, a zbyt szybie posolenie ich sprawia, że składniki ją "puszczają". Najlepiej doprawić sałatkę solą dopiero przed podaniem. Dzięki temu zabiegowi uchronimy się przed mało apetycznym widokiem. Dodatkowo radzimy też, by pokrojone ogórki kiszone oraz kukurydzę wyjętą z zalewy najpierw porządnie odsączyć, a dopiero potem dodać do mieszanki warzywnej. 

Jak prawidłowo przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa smakuje wyśmienicie, kiedy jest świeża. Nie jest to jednak danie, które długo może "leżakować" w naszych domach. Przechowywana w lodówce, powinna być zjedzona w ciągu trzech dni. Ze względu na to, że przyrządzana jest na majonezie, nie może długo przebywać poza chłodem. Nie polecamy też jej mrozić, bowiem może ona wtedy utracić swoje walory smakowe i zmienić konsystencję. Choć na święta zwykle w naszych domach panuje niemalże produkcja masowa, to najlepiej przygotowywać taką porcję, którą wiemy, że zjemy bardzo szybko. Dzięki temu nacieszymy się jej wyjątkowym smakiem i nie zmarnujemy żywności w przypadku zepsucia.

Więcej o: