Grill jednorazowy ma jeszcze jedną ważną zaletę, a jest nią dostępność. W sezonie grillowym grille jednorazowe znajdziemy w praktycznie każdym supermarkecie, a nierzadko również w mniejszych sklepach. Jednorazowe grill dostaniemy także na stacjach benzynowych. Najwygodniejszą opcją jest rzecz jasna Internet - w popularnych sklepach można go kupić bez problemu przez cały rok.
Rozpalenie grilla jednorazowego jest łatwe. W gotowych zestawach znajduje się jednorazowa porcja brykietu, a także specjalna kartka, którą należy podpalić przy użyciu zapalniczki lub zapałek. Wystarczy położyć ją na brykiet i chwilę poczekać. Po kilku minutach pojawi się żar, na którym łatwo przygotujemy kiełbaski, warzywa lub kawałki mięsa. Ważne jest, aby przed nałożeniem jedzenia na grill odczekać kilka minut - w tym czasie z opału ulotni się łatwopalny środek, któremu towarzyszy charakterystyczny zapach.
Podstawową kwestią, o którą należy zadbać przed użyciem jednorazowego grilla, jest wybranie bezpiecznego miejsca do ucztowania. Trzeba dowiedzieć się, czy grillowanie w danym miejscu jest dozwolone, a jeśli nie, to należy udać się na obszar, który został wyznaczony jako dostępny do rozpalenia grilla. Pamiętajmy: grilla jednorazowego absolutnie nie można ustawiać na trawie, zwłaszcza wysuszonej.
Po wybraniu właściwego miejsca grilla ustawiamy na dołączonej do zestawu drucianej podstawce i rozpalamy. Po kilku minutach na kratce układamy jedzenie. Warto pamiętać, że tego typu urządzenie różni się od klasycznego, węglowego grilla - żar znajduje się bliżej potraw, dlatego należy je często obracać, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Jednorazowy grill zazwyczaj jest wykonany z aluminiowej blachy i jest zasilany węglem drzewnym. Umieszczony na górze pojemnika ruszt jest z kolei wykonany z metalu; często jest też pokryty warstwą zapobiegającą przywieraniu. Sam grill posiada również otwory wentylacyjne, które zapewniają odpływ powietrza.
W zestawie z grillem jednorazowym znajduje się też druciana podstawka, na którą należy nałożyć tackę. Generalnie mechanizm działania jednorazowego grilla jest podobny do tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku klasycznego węglowego grilla. Różnicą jest jednak odległość między żarzącym się węglem a kratką - w jednorazowym sprzęcie jest ona mniejsza, przez co grillowane jedzenie wymaga od nas większej uwagi.
Jak sama nazwa wskazuje, jednorazowy grill jest przeznaczony do jednej "serii" pieczenia kiełbasek czy kawałków mięsa i pali się mniej więcej trzy godziny. Z uwagi na rozmiar i ilość dołączonego do zestawu brykietu, częstsze korzystanie byłoby niemożliwe, a już na pewno nieefektywne w kontekście odpowiedniego dosmażenia jedzenia.
Jeśli zamierzamy iść w plener i przygotować pyszne jedzenie, najlepiej jest udać się w specjalnie wyznaczone do tego miejsca. W wielu miastach miejsca do grillowania znajdują się w parkach lub innych terenach miejskich, o ile pozwala na to miejscowy regulamin. Jeśli takowej informacji nigdzie nie ma, warto poszukać w Internecie komunikatów lub zakazów, które mogą rozwiać wątpliwości.
Do samodzielnego wykonania grilla jednorazowego potrzebne będą następujące materiały:
Wykonanie jednorazowego grilla rozpoczynamy od umieszczenia aluminiowej formy na stabilnej, niepalnej nawierzchni. Jej dno możemy dodatkowo wyłożyć folią aluminiową, co pomoże skupić ciepło i ułatwi czyszczenie po użyciu. Układamy na niej węgiel drzewny - wystarczy jedna warstwa, aby zapewnić odpowiednią ilość ciepła.
Do rozpalenia węgla można użyć naturalnych rozpałek. Gdy pojawi się na nim szary popiół, można umieścić na powierzchni folii metalową kratkę, aby była stabilna, a następnie wyłożyć jedzenie. Po zakończeniu grillowania, kiedy węgiel całkowicie ostygnie, trzeba odpowiednio zutylizować resztki. Węgiel i popiół należy wyrzucić zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi utylizacji odpadów. Aluminiową formę można zrecyklingować, jeśli jest czysta.