Zrobiłam szarlotkę w królewskim stylu i przepadłam. 2 różnice, a smak 100 razy lepszy

Klasyczna szarlotka to jedno z ulubionych ciast wielu Polaków. Aby nieco urozmaić smak, warto wypróbować szarlotkę w królewskiej wersji. Niektóre składniki mogą zaskoczyć.

Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które zaraz obok sernika jest nieodłącznym elementem na wszelkie polskie święta i uroczystości. Wielu smakoszy lubi urozmaicić sobie jej klasyczny przepis. Świetnie w tej roli sprawdzi się szarlotka królewska. Sprawdzi się na każdą porę roku i zachwyci podniebienia każdego miłośnika jabłek.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jakie najlepsze jabłka na szarlotkę? Najsmaczniejsze odmiany do wypieków

Najlepiej używać w cieście mieszanki różnych rodzajów jabłek. Niektóre odmiany jabłek gotują się szybciej niż inne. Niektóre są twarde, inne bardziej miękkie, niektóre są bardziej cierpkie, inne bardziej słodkie. Łącząc je, uzyskasz bardziej złożony, głębszy smak.

  • Jonagold - mają piękny aromatyczny smak, a także zachowują swój kształt podczas pieczenia.
  • Cortland - soczyste i cierpkie, stosunkowo miękkie, świetne, uniwersalne jabłko do pieczenia.
  • Papierówki – wyjątkowo kruche i delikatne. Smakują doskonale w wypiekach. 
  • Ligol – mają lekko kremową konsystencję, zaś po obróbce termicznej nadają ciastom korzennego posmaku,
  • Champion – są bardzo soczyste i aromatyczne. To prawdziwa klasyka wśród owoców dodawanych do deserów czy wypieków. 

Szarlotka królewska. Od klasycznej wersji różni ją wiele, łączy niesamowity smak

Szarlotka w królewskim stylu, jak sama nazwa wskazuje, zachwyca bogactwem smaków i wyglądem. Od klasycznej propozycji różni ją przede wszystkim dodatek galaretki i brak kruszonki, która została zastąpiona delikatną masą śmietankową. Do jej przygotowania potrzebujesz prostokątnej blaszki o wymiarach 24x24 cm.

Biszkopt (dół):

  • 5 jaj
  • 100 g (6 łyżek stołowych) cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Szarlotka królewska zdj. ilustracyjneSzarlotka królewska zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, photosimysia

Nadzienie jabłkowe:

  • 700 g jabłek
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej.

Bita śmietana

  • 660 ml gęstej śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach na sztywną pianę, na koniec dodaj cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ustaw robot kuchenny na najniższą prędkość, dodaj olej.
  2. Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do formy włóż papier do pieczenia. Wlej ciasto biszkoptowe i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20-25 minut.
  4. Jabłka umyj, obierz, a następnie pokrój na ćwiartki, przy okazji usuwając gniazda nasienne.
  5. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnuszku. Owoce zalej 250 ml wody i duś.
  6. Dodaj 3 opakowania galaretki, cały czas mieszając. Schłodzone nadzienie jabłkowe wylej na biszkopt i pozostaw w lodówce do stężenia.
  7. Ubij gęstą śmietanę z cukrem pudrem, aby była naprawdę gęsta. Wylej na nadzienie jabłkowe.
  8. Pozostaw w lodówce na 6 godzin. Po wyjęciu udekoruj wierzch tartą czekoladą. 

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.