Ogórki kiszone odchodzą do lamusa. Do słoików dorzuć te dwie przyprawy. Zajadam się nimi od lat

Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Nutka ostrości to coś, co od razu nada im charakteru i sprawi, że zasmakują każdemu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale również i jako przekąska podczas domowej imprezy. Kilka składników, słoiki i od razu wyczarujesz coś pysznego.

Istnieje wiele sposobów przygotowywania ogórków gruntowych w słoiki, a sezon na te przetwory zbliża się nieubłaganie. Zamiast stawiać na klasyczne kiszone czy marynowanie w occie, tym razem wybierz coś zupełnie nowego. Ogórki po meksykańsku pierwszy raz jadłam na obiedzie u babci mojego męża i od razu przepadłam. Poprosiłam o przepis i co rok robię je w domu. Zachwycają nutką pikanterii i nieoczywistym smakiem.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Zamiast klasyki, zrób ogórki po meksykańsku. Bliscy przepadną

Ogórki po meksykańsku charakteryzują się nieco ostrzejszą nutą, dlatego sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu z mięsem, ale również i do posiadówki w domu ze znajomymi. Wyłóż je na stół lub wykorzystaj do przygotowania popularnych koreczków, a wszyscy przepadną. Co będzie ci potrzebne?

Ogórki z papryką chilli (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki z papryką chilli (zdjęcie ilustracyjne) Fot.istock/ Manuel Zabala

Główne składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości;
  • 3 łyżki soli;
  • 2 łyżeczki chilli w proszku;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • mała główka czosnku, 6-8 ząbków.

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu;
  • 2 szklanki cukru;
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego;
  • pół szklanki wody;
  • około 4 słoiki średniej wielkości.

Jak się robi ogórki meksykańskie? Wcale nie zajmie ci to wiele czasu

Jeśli masz już przygotowane składniki główne i na zalewę, szybko się przekonasz, że zrobienie ogórków w słoiki nie zajmie ci wiele czasu. Co najlepsze, będziecie cieszyć się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi już po około 2-3 dniach. Miej jednak na uwadze, że im więcej dasz im czasu, tym będą bardziej wyraziste.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i odetnij końce. Przekrój je na połówki i włóż do miski.
  2. Wsyp do ogórków sól i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
  3. Odlej wodę z ogórków i dodaj obrane, sprasowane ząbki czosnku, chilli i słodką paprykę. Wymieszaj.
  4. Wlej do garnka wodę, ocet i olej. Dodaj cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru, zagotuj i wyłącz palnik.
  5. Wlej zalewę do miski z ogórkami i przemieszaj. Poczekaj, aż mieszanka ostygnie i umieść ogórki ciasno w czystych, wyparzonych słoikach.
  6. Przelej zalewę do słoików (powinna przykryć ogórki). Zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
  7. Schowaj słoiki w suche i chłodne miejsce, spożywaj po 2-3 dniach lub później - wtedy będą ostrzejsze.

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Czy lubisz ogórki w nieco ostrzejszej wersji?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.