Już nie piekę wielkiej blachy sernika. Robię ekspresową wersję w mini rozmiarze z borówkami

Pieczenie blachy ciasta często jest czasochłonne i sprawia, że słodkości ekspresowo znikają, co przy diecie nie jest najlepszym pomysłem. Ciekawą metodą jest za to pieczenie mini serniczków w papilotkach do babeczek. Ten sprytny patent znacznie usprawni przygotowania i da zjawiskowy efekt, szczególnie jeśli dodamy sezonowe owoce.

Wśród tradycyjnych, polskich wypieków nie brakuje rozmaitych smakowitości, zaczynając od pulchnych, drożdżowych bab, a kończąc na kruchych specjałach z dodatkiem sezonowych owoców. Latem, gdy pieczenie może wydawać się znacznie bardziej uciążliwe, warto postawić na szybkie przepisy. Mini serniczki w formie na babeczki to zatem strzał w dziesiątkę!

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Mini serniczki z sezonowymi owocami. Przygotowanie trwa w mojej kuchni mniej niż pięć minut

Najprostsze rozwiązania, często okazują się tym najlepszymi. Ta zasada obowiązuje także w kuchni i wypiekaniu wspaniałych, słodkich ciast. Właśnie dlatego warto wypróbować mój przepis na mini serniczki, które nie tylko są urocze i smaczne, ale i banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy zadbać o składniki, wszystko szybko zmielić i gotowe! Tu nie ma wielkiej filozofii, jest za to swojski skład i sezonowe smaki. 

Mini serniczki wystarczy przygotować w pięć minut, by podbiły podniebienie największych smakoszy. Zaczynamy od składników - potrzebny będzie oczywiście nabiał - w tym przypadku stawiamy na skyr. Dodajemy także jajka, cukier i proszek budyniowy. Przysłowiową wisienką na torcie są owoce - najlepiej jagody, maliny lub truskawki. Serniczki pieczemy przez około pół godziny i słodka przekąska jest gotowa do podania! Ten smak uzależnia, dlatego warto ten przepis zapisać lub nawet zapamiętać na kolejną okazję. 

Odkąd znam przepis na mini serniczki, nie bawię się już w pieczenie na blaszce. Jest szybko i smacznie

Składniki: 

  • 500 g skyru,
  • 2 jajka,
  • pół opakowania budyniu,
  • odrobina cukru (wedle upodobania),
  • jagody ze słoika, świeże truskawki, lub maliny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Nabiał przełóż do miski. 
  2. Do skyru dodaj jajka, cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko blenduj lub miksuj na małych obrotach do połączenia składników. 
  3. Na blaszce ułóż papilotki do pieczenia babeczek. Foremki napełnij masą serową. 
  4. Na wierzch małych serników wyłóż jagody lub sezonowe owoce. Wskazówka - świeże owoce można wcześniej oprószyć mąką ziemniaczaną, dzięki czemu nie opadną na dno i nie puszczą za dużo soku. 
  5. Mini serniczki piecz przez 30-40 minut. 
  6. Gotowe serniczki ostudź i serwuj z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub dodatkową porcją owoców. Smacznego!
Więcej o: