Cukinia jest warzywem, które znalazło swoje miejsce w wielu kuchniach świata. Od kilku lat zdobywa popularność również w Polsce. Świetnie smakuje surowa w sałatkach, ale z powodzeniem sprawdzi się jako bohater dań głównych. Pierwsze cukinie na bazarkach pojawiają się już w czerwcu, a im młodsze tym jest smaczniejsze. Nie wahaj się, sięgnij po cukinię, zamień mąkę na zdrowszy składnik i przyrządź przepyszne placki.
Popularny od lat przepis na pyszne placuszki z cukinii, to danie, któremu dzieci nie mogą się wręcz oprzeć. Bardzo delikatne w smaku, lecz chrupiące z zewnątrz, są świetną propozycją dla osób ceniących roślinną kuchnię lub tych, którzy pragną jeść zdrowo. Zdecydowana większość przepisów wskazuje, by wykorzystać mąkę do ich przygotowania.
Można jednak z powodzeniem zastąpić ją płatkami owsianymi, ponieważ zawierają więcej błonnika oraz cennych minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń czy żelazo. Są zatem nieco zdrowszym zamiennikiem mąki. Do przepisu można wykorzystać całe płatki lub zmiksować je wcześniej i uzyskać mąkę owsianą. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt wyśmienity.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: