Początek czerwca to czas na cukinię. Zrób z niej smaczne placki, ale mąkę zamień na inny składnik

W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka i zdrowa kuchnia. Z początkiem czerwca warto sięgać po sezonowe warzywa, od których uginają się półki straganowe. Jeśli wpadła ci w oko cukinia, możesz z niej przygotować wiele pysznych dań. Jednak nie ma to jak placki. Spróbuj zamienić mąkę na zdrowszy składnik i zobacz, jak mogą być pyszne.

Cukinia jest warzywem, które znalazło swoje miejsce w wielu kuchniach świata. Od kilku lat zdobywa popularność również w Polsce. Świetnie smakuje surowa w sałatkach, ale z powodzeniem sprawdzi się jako bohater dań głównych. Pierwsze cukinie na bazarkach pojawiają się już w czerwcu, a im młodsze tym jest smaczniejsze. Nie wahaj się, sięgnij po cukinię, zamień mąkę na zdrowszy składnik i przyrządź przepyszne placki.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Domowe placuszki z cukinii, jak zrobić je bez mąki?

Popularny od lat przepis na pyszne placuszki z cukinii, to danie, któremu dzieci nie mogą się wręcz oprzeć. Bardzo delikatne w smaku, lecz chrupiące z zewnątrz, są świetną propozycją dla osób ceniących roślinną kuchnię lub tych, którzy pragną jeść zdrowo. Zdecydowana większość przepisów wskazuje, by wykorzystać mąkę do ich przygotowania.

Można jednak z powodzeniem zastąpić ją płatkami owsianymi, ponieważ zawierają więcej błonnika oraz cennych minerałów takich jak magnez, fosfor, wapń czy żelazo. Są zatem nieco zdrowszym zamiennikiem mąki. Do przepisu można wykorzystać całe płatki lub zmiksować je wcześniej i uzyskać mąkę owsianą. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt wyśmienity.

Przepis na placuszki cukiniowe z dodatkiem płatków owsianych

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 jajka,
  • 130 g płatków owsianych,
  • suszone oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimą wodą i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Startą cukinię przełożyć do dużej miski i dodać płatki owsiane, następnie całość warto odstawić na mniej więcej dziesięć do piętnastu minut. W tym czasie cukinia puści wodę, która namoczy płatki owsiane.
  • Gdy płatki się namoczą, do masy należy wbić jajka, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzać porcję oleju i pojedynczo nakładać ciasto łyżką lub chochelką.
  • Placki z cukinii smażyć przez kilka minut z każdej strony na złocisty kolor, a następnie odsączyć nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Usmażone placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego.
Więcej o: